V užším výběru pro tento ročník žádná hra režiséra Olivera Frljiče nefiguruje,“ ujistil Martin Glaser, ředitel brněnského Národního divadla. Nejasné zůstává, jestli se tak rozhodl sám, či jej k tomuto rozhodnutí nepřiměl Jihomoravský kraj. Ten totiž nechtěl dát dotace na hry Frljiče.

Glaser ovšem zatím nechce prozradit, zda do Brna nepřiveze jiná kontroverzní díla obdobných autorů. „Program festivalu bude zveřejněn v únoru,“ tají zatím lákadla programu ředitel Národního divadla.

Jisté je, že od brněnského magistrátu dostane na festival peníze. „Účelový příspěvek na pořádání festivalu Divadelní svět byl Národnímu divadlu Brno schválen v rámci rozpočtu na letošní rok. Co se týče dramaturgie, ta je v kompetenci samotného divadla,“ vysvětlil mluvčí radnice Filip Poňuchálek.

Co se dělo?

Skandálnímu představení „Naše násilí, vaše násilí“ se pokusili loni udělat přítrž členové hnutí Slušní lidé, kteří vytvořili na pódiu lidský řetěz. Hra tak byla na několik desítek minut přerušena. Radnice jim za to vyměřila pokutu 126 tisíc korun. Hnutí se ale odvolalo a zatím není případ dořešen.

VIDEO: Hra Naše násilí, vaše násilí vyvolala loni v Brně řadu protestů.