Staveb se secesními prvky v Praze nenalezneme mnoho. Mimo centrum prakticky ještě méně. Přitom právě základní škola V Olšinách byla vystavena v duchu secese s modernistickou přístavbou. Poslední léta však chátrala a svému účelu nemohla sloužit. Nyní se zdá, že by se vše v lepší mělo obrátit.

Vršovická radnice totiž evidovala úmysl zahájit nezbytné opravy budovy již v roce 2019. V současné době se dokončuje projekt pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Kromě opravy budovy, která leží nedaleko od stanice metra Strašnická, by v její blízkosti měl být zrekonstruován i přilehlý pozemek, na kterém vznikne hřiště.

Nedostatek míst v Praze

Hlavní město se za poslední léta setkává s nedostatečnou kapacitou základních škol. Právě i z toho byl kladen zřetel na to, aby původní funkce budovy zůstala zachovaná. „Využití této budovy je jasné – jako škola byla postavena. Navíc do škol míří silné populační ročníky, takže navýšení kapacity základních škol v Praze 10 je více než žádoucí,“ uvedl již dříve místostarosta Tomáš Pek (Top 09). Školní učebny by tak od roku 2020 mohlo navštěvovat až 476 žáků a žákyň, kteří budou rozděleny do 14 kmenových tříd.

Fotogalerie
11 fotografií