Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Melania Trump kraluje Slovincům. V žebříčku nejvlivnějších osobností porazila i prezidenta

Autor: Darina Jíchová - 
8. ledna 2019
21:10

První dáma Spojených států Melania Trumpová vévodí žebříčku 100 nejvlivnějších Slovinců, který sestavil pravicový časopis Reporter. Bývalá slovinská modelka s přehledem strčila do kapsy přední politiky své domoviny – premiéra Marjana Šarece, prezidenta Boruta Pahora a předsedu Sněmovny Dejana Židana. Na Trumpovou nestačil ani prezident fotbalové UEFY Aleksander Čeferin, ten se musel spokojit s druhou příčkou, informovala slovinská média.

Za Trumpovou a Čeferinem se seřadily nejvlivnější politické postavy Slovinska, včetně současného i bývalého prezidenta. Druhou nejvlivnější ženou je Alenka Bartušeková, první žena, která se stala premiérkou, v současnosti působí jako ministryně infrastruktury místopředsedkyně Šarecovy vlády.

Slovinci ocenili jen jednoho sportovce

Jediným sportovcem, který se probojoval do stovky osobností, je basketbalová senzace devatenáctiletý Luka Dončić. První místo Trumpové není žádné překvapení, Slovinci jsou si vědomi toho, že jako žena prezidenta Donalda Trumpa může mít značný vliv na manželova rozhodnutí. A jelikož fotbal je ve Slovinsku nejoblíbenějším sportem, nikoho neudivila ani druhá příčka Čeferina.

Slovinci jsou na Melanii hrdí. Slovinci jsou na Melanii hrdí. | reprofoto/twitter

I když Trumpová opustila své rodné Slovinsko, nelze říct, že by na ni její krajané zapomněli, a z její popularity se snaží vytěžit, co se dá. Po celé zemi, ale zvláště ve městě Sevnica, kde vyrůstala, si lidé můžou koupit produkty, které nesou brand první dámy. K dispozici je salám a víno značky „První dáma“, med, na jehož etiketě je fotka Trumpové, a další výrobky.

V USA skončila s bramborovou medailí

Američané na konci roku 2018 předložili žebříček nejoblíbenějších osobností, ani tady si Trumpová nevedla špatně. Mezi ženami se umístila na čtvrtém místě, porazily ji bývalé první dámy Michelle Obamová a Hillary Clintonová a moderátorka Oprah Winfreyová. Mezi muži kraloval exprezident Barack Obama, Trump skončil druhý.

 

Zobrazit celou diskusi