Katce před čtyřmi lety učaroval umělecký striptýz, takzvaná burleska. „Mám slabost pro třpytivé věci, kamínky, flitry, šperky, peříčka, krajky, z toho všeho se může skládat kostým a rekvizity,“ svěřila MaDdame Marshmallow, jak jí nejprve strhlo ono parádění ještě jako malou.

Mile mě to překvapilo

„Tehdy mě vzala s sebou na vystoupení kamarádka. Vůbec jsem nevěděla, co to je a co od toho mohu očekávat. Člověk má různé představy, když to ještě nikdy neviděl. Věděla jsem, že jde o druh striptýzu a že se nikdy neodkrývá všechno, ale to bylo celé,“ popisovala své prvotní pocity z burlesky. A pak nakonec byla velmi mile překvapená. 

„Úplně mě to nadchlo! Bylo to vystoupení Stephanie van der Strumf a Angeliny Angelic. Představení měly styl, grácii, silnou ženskou energii, pointu a vysokou vizuální úroveň. Byla jsem naprosto okouzlena. A co mě nejvíce potěšilo bylo, že 70% publika byly ženy. Když už tam byly muži tak bylo vidět, že jsou v páru a dělají doprovod přítelkyni, co je dotáhla na burlesku,“ svěřila, jak se jí líbilo celkové prostředí.

MadDamme Marshmalow
Autor: Soukromý archiv MadDamme Marshmalow

Je to umění, ne striptýz

Pak se rozhodla zasvětit do tajů burlesky, aby pochopila, co se skrývá nejen na jevišti a v hledišti, ale také za oponou. „Stylizace většinou do 30. až 50. let... zlatá éra Hollywoodu. I když to tak není vždy. Není to jen striptýz! Je to druh umění, performance. Je to velice komplexní záležitost, od výběru hudby, stříhání hudby, navrhování a vyrábění kostýmů. Hodně burlesek si kostýmy vytvářejí samy, nebo alespoň části, pak přijde na řadu vymýšlení choreografie,“ svěřila MaDdame Marshmallow, že jí baví celá kreativní činnost a dřina, bez které by výsledných pár minut nestálo za to.

Jak to ale chodí, když se chce žena stát burleskní tanečnicí? Ačkoli se zdá burleska netradiční, na lekce a kurzy není třeba vycestovat za hranice. Například Kateřina navštěvovala kurzy »Art of seduction« od Prague Burlesque Academy, které vede Angelina Angelic a Miss Cool Cat. Díky této škole vystoupila před zraky diváků coby MaDdame Marshmallow před dvěma lety.

Přestože už v minulosti vystupovala v rámci performance, tohle pro ni bylo úplně něco nové. Svršky před desítkami lidí ještě nezahazovala. „Byla jsem velice nervózní, ale v backstagi fungovala skvělá atmosféra. Dívky se navzájem podporovaly, pomáhaly si a dodávaly odvahu. Byla to pro mě velmi cenná zkušenost. Myslím, že jsem zapomněla jednu rekvizitu v zákulisí, což mě donutilo trochu improvizovat, ale nikdo si ničeho naštěstí nevšiml,“ vydechla a zavzpomínala teď už s úsměvem na tváři.

Je to zábava!

Společenství burleskních tanečnic dalo Kateřině mnoho. Od krásných zážitků, sebepoznání, seberealizace, vybití přebytečné energie, kreativní vyžití, poznání spousty nových zajímavých inspirativních lidí. „Pro mě je to spíš zábava a možnost se vyblbnout.“ 

Přestože to zní až pohádkově, nestává se jí, že by narážela na nevhodné chování a narážky od rozpálených mužů z publika? „Nikdy sem se s tím zatím nesetkala nebo si to ke mě nikdo zatím nedovolil, jakože by měl někdo nevhodné poznámky, nebo mě nějak obtěžoval. Ale stát se to může. Myslím si ale že by to víc vypovídalo o dotyčném člověku než o mě. Lidé jsou různí. Zatím jsem se setkávala spíš s pozitivními ohlasy. Zajisté občas se mě někdo snaží pozvat na panáka nebo tak, ale já se snažím si držet odstup, být milá a profesionální. Pořád je to práce s lidmi,“ řekla s úsměvem na závěr.

Fotogalerie
18 fotografií