Na Klínovci v Krušných horách napadlo za dva dny 40 centrimetrů sněhu, ve Filipově Huti 43 centimetrů a na Churáňově na Šumavě 28 centimetrů. V Bedřichově pak 33 centimetrů a v Josefově Dole v Jizerských horách 45 centimetrů, na Lysé hoře v Beskydech 22 centimetrů a v Deštném v Orlických horách 46 centrimetrů. 

Na většině území Čech bude podle meteorologů dál sněžit a hrozí tvorba sněhových jazyků, závějí a náledí. Výstraha platí pro část regionů až do pátku.

Na horách leží nejvíce lednového sněhu za posledních 13 let. Už nyní se výška sněhové pokrývky na vrcholcích Krkonoš a Beskyd pohybuje těsně pod hranicí 2 metrů – tj. je nejvyšší za leden o roku 2006. Na sníh byl bohatý také leden 1970, 1996 nebo 1963. Vůbec nejvyšší výška sněhové pokrývky u nás byla naměřena 9. března 1911 na Lysé hoře – tenkrát tam leželo 491 cm sněhu. Naopak nejméně sněhu přinesly roky 1998 nebo 2007.

Vítkov připomíná malebnou vesničku Josefa Lady (8. 1. 2019)
Autor: Český hydrometeorologický ústav

Každá vločka dobrá

Nynější výška sněhu v horských oblastech je dobrým základem pro celou letošní sezonu. A po velmi suchém roku 2018 je každá sněhová vločka dobrá. Ale hladiny podzemní vody nejlépe na jaře doplní tání sněhu ze středních a vyšších poloh. Tady bude sněhová pokrývka o víkendu tát – očekáváme, že se bude oteplovat. Na horách bude i nadále sněžit.

Komplikace v dopravě budou pokračovat. Na horách bude totiž, s výjimkou čtvrtečního dne, do konce týdne foukat čerstvý vítr – takže se budou i nadále tvořit sněhové jazyky a závěje i zmrazky. V nižších nadmořských výškách očekáváme po ránu a večer tvorbu náledí.

Fotogalerie
25 fotografií