Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Veterinářka varuje: Nadváhu má až 40 % psů a koček! Jak tloušťku bezpečně poznat?

/
  • 9. ledna 2019 ● 15:00

    Věřte nebo ne, nejen lidé bojují s nadváhou. Nerovnováha mezi příjmem energie a jejím výdejem trápí i leckterého domácího mazlíčka, i když si to jeho majitel nepřipouští. Jak poznat, že je vaše kočka nebo váš pes obézní? V České republice trpí nadváhou a obezitou až 40 % psů a koček! A co je hlavní příčina? 

    Moc vydatné stravy a pamlsků a málo pohybu. Výsledkem pak je, že se ze čtyřnohého miláčka stala chlupatá koule, které navíc hrozí různé zdravotní potíže. A navíc v důsledku obezity se psi ani kočky nedožívají vysokého věku.

  • 1.

    Kila navíc bolí i majitele

    Každé kilo navíc je problém, protože zhoršuje kondici mazlíčka. A v důsledku obezity se zvyšuje bolestivost kloubů a vazů, což vede k omezení pohybu. Navíc péče o obézního mazlíčka je nákladná. Například operace prasklého zkříženého vazu se pohybuje mezi 10 000 – 20 000 Kč, léky na 3 měsíce proti bolesti při léčbě artrózy kyčlí činí 3000 Kč.

    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Pomalé hubnutí je ideální

    Se správným programem hubnutí psa nebo kočky nejlépe poradí veterinární lékař. Hubnutí mazlíčka by mělo být postupné, přibližně 3 až 4 měsíce. Úbytek na váze by podle nejnovějších studií neměl přesáhnout 2 % tělesné hmotnosti týdně, aby nedošlo k jo-jo efektu.

     

    Během hubnoucího programu vašeho čtyřnohého člena byste také neměli zapomínat na jeho pravidelný pohyb, pokud to neodporuje zdravotnímu stavu zvířete, a to v podobě delších procházek či plavání se psy, nebo motivováním koček k různým hrám.

    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Prohlédnout, prohmatat a zvážit!

    Nadváhu rozhodně nepodceňujte! Jakmile vidíte první příznaky, začněte to řešit. „K určení nadváhy je třeba zohlednit řadu kritérií, ale osvědčily se mi tři kroky –prohlédnout, prohmatat, zvážit. Pohledem zkontrolujeme, zda je zřetelný pas. Zvíře by se mělo v oblasti pasu při pohledu z vrchu i z boku zužovat. Pohmatem hrudníku zjistíme, zda lze nahmatat žebra odhadneme množství tuku na žebrech a kolem páteře. Váha pak určí základ pro snižování nadbytečných kilogramů,“ říká MVDr. Anna Podratzká z Veterinární kliniky Donovalská.

    Autor: Jana Ulrichová

  • 4.

    Kdo je k obezitě náchylnější?

    Z plemen psů to je např. retrívr, kokršpaněl, jezevčík nebo rotvajler, z koček především mainská mývalí, britská či perská. Psi ukládají většinu tuku do podkoží v oblasti hřbetu, beder, křížové kosti a v břiše. Kočky také většinu tuku ukládají pod kůži, ale na rozdíl od psa zejména ve spodní části břicha a ve tvářích. A co přispívá k přibývání kil u mazlíčků? Celodenní pobyt v domě nebo v bytě, soustavné překrmování, ale i stárnutí chlupáče nebo kastrace.

    Autor: Profimedia

  • 5.

    Čím a jak krmit?

    To, že dáte mazlíčkovi méně granulí nebo paštiky, není žádná výhra. Podle veterinářky to totiž není ideální volba a je lepší koupit speciální krmivo se sníženým kalorickým obsahem určené k hubnutí. „Snížením původní krmné dávky může dojít k nezdravému hubnutí, které je způsobené nedostatkem nezbytných živin, jako jsou např. vitaminy či minerální látky,“ vysvětluje veterinární lékařka Podratzká.

     

    „Běžná krmiva jsou namíchána tak, aby při normální krmné dávce obsahovala odpovídající množství kalorií i živin. Pokud je tato dávka snížena, může dojít k úbytku svalů a poruchám, které jsou způsobeny nedostatkem výživných látek,“ doplňuje. Ideální je, aby pes nebo kočka v hubnoucím programu dostávali krmení víckrát za den rozdělené např. do 2 až 4 dávek.

    Autor: Jana Ulrichová

Dnešní horoskopy