Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obří bouře spláchla uprchlické tábory, další zasypal sníh. Holčička (†8) se utopila

Autor: ČTK - 
9. ledna 2019
18:39

Libanon bičuje už pátý den silná bouře, která přináší množství deště a sněhu. Postihla také syrské uprchlíky v táborech na východě a severu země. Podle zprávy agentury AP přišla o život osmiletá Syřanka, která spadla do vody. Dnes ráno bylo zaplaveno vodou několik bejrútských čtvrtí.

S vodou bojují zejména ve čtvrtích Antelinas a Haj as-Sallúm, kde se z břehů vylily dvě řeky a voda zaplavila parkoviště a přízemí domů. Úřad zabývající se pomocí postiženým oznámil, že všichni poškození budou odškodněni. V Atelinasu bylo možné vidět nákladní auta s pískem, který má řece zabránit dále se rozlévat.

Bouře Norma udeřila v sobotu a měla by se zklidnit v nejbližších dnech. Ve vyšších polohách Libanonu napadlo mnoho sněhu. Je kvůli němu kromě jiného zavřená dálnice mezi Bejrútem a Damaškem, na níž pracují odhrnovače. Silnice je pokryta metrem sněhu.

Podle OSN bouře zasáhla 151 táborů, v nichž žijí syrští uprchlíci. Přímo zasaženo je 11.000 uprchlíků a 70.000 dalších hrozí nebezpečí. Do Libanonu před boji ve své zemi uprchlo na 1,5 milionu Syřanů. V údolí Bikáa na východě Libanonu voda vyplavila stany tisíců uprchlíků, jinde pak stany zapadaly sněhem. Ve městě Minja na severu Libanonu se ráno našlo tělo osmileté Syřanky pohřešované od úterka, kdy spadla do vody.

V Arsálu na severovýchodě Libanonu uprchlíci začali pálit i své oblečení, protože jim došlo jiné palivo. „Nemáme čím zatopit, lidé trhají šaty, pálí plasty, cokoli, co je může zahřát. Je to nejhorší situace, jakou jsme za roky zažili,“ řekl agentuře Reuters uprchlík Abdalláh Mukdah, který je správcem stanového tábora ležícího poblíž pohraničních hor.

Jsou zablokované silnice, volali jsme sanitku, ale nemohla přijet,“ řekl Mukdah. Voda v některých stanech vyplavila matrace a lidé se museli sestěhovat k sousedům. Jsou mezi nimi nemocní i starší lidé. Už nyní v některých stanech žily i tři rodiny společně. „Ten sníh a zima nemají slitování,“ řekl Mukdah.