Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Únosce pivního magnáta a miliardáře Heinekena znovu přešlápl čáru: Deset let sekal latinu, ale banka byla příliš lákavé sousto

Jednoho z konspirátorů únosu Freddyho Heinekena zastřelila nizozemská policie ještě v říjnu 2018.
Jednoho z konspirátorů únosu Freddyho Heinekena zastřelila nizozemská policie ještě v říjnu 2018.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
9. ledna 2019
22:29

Zasloužilý kriminálník a recidivista, který se nejvíce proslavil únosem pivovarského magnáta Freddyho Heinekena, ve středu znovu stanul před soudem. Pětašedesátiletý muž je v Amsterdamu souzen společně se svým synem kvůli podezření z plánování ozbrojené loupeže.

Meijer byl postřelen a zadržen loni v říjnu v Amsterdamu po střetu s policistou. Toho na podezřelé chování dvou mužů upozornili všímaví občané. Před soudem zaznělo, že Meijer měl falešný knír, stál vedle ukradené dodávky, byl ozbrojený a oblékl si dvě neprůstřelné vesty. Ve výbavě mu nechyběl ani přístroj na blokování signálu mobilních telefonů. Policistovi vyhrožoval, následně se ale dal na útěk a byl několikrát postřelen. Jeho 26letý syn se vzdal.

Třetím podezřelým, který se před soudem objevil, je pětatřicetiletý Laurens Boellaard, syn Jana Boellaarda, který byl kdysi druhým z únosců Freddyho Heinekena. Všichni tři muži obvinění popřeli. Boellaard byl propuštěn na kauci, Meijer a jeho syn zůstávají i nadále ve vazbě.

Heineken byl jedním z nejbohatších Nizozemců, když ho 9. listopadu 1983 společně s jeho řidičem unesli v Amsterodamu. Únosci tehdy požadovali výkupné 35 milionů nizozemských guldenů (v přepočtu 428 milionů Kč). Meijer měl za úkol dávat oběma mužům každý den jídlo. Údajně v místní oblíbené hospodě, když odcházel, vždycky říkal, že jde dát Heinekenovi něco k jídlu, což všichni považovali za vtip týkající se události, o které tehdy informovala všechna média.

Po zaplacení výkupného byli oba unesení muži 30. listopadu propuštěni. Únosci Meijer, Boellaard a William Holleeder, který je nyní souzen v Haagu kvůli vraždě, zabití a pokusu o vraždu, po získání výkupného utekli.

Meijer se po rozsáhlém pátrání sám vzdal policii, ještě před procesem byl ale poslán na vyšetření do psychiatrické léčebny, odkud v roce 1985 uprchl. Vypátral ho až v roce 1994 novinář Peter Rudolf de Vries v Paraguayi, kde se oženil s místní ženou a měl tři děti. V zemi provozoval restauraci a tvrdil, že svých činů lituje. Po komplikovaných právních bitvách byl vydán do Nizozemska až v roce 2002 a z vězení ho následně propustili o tři roky později.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání