Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Maminku na vsi poslali menstruovat do chatrče. Zemřela i se dvěma syny

Autor: Darina Jíchová - 
10. ledna 2019
12:00

Pětatřicetiletou matku a její dva syny nalezli v chatrči vedle jejich rodinného domu v nepálské vesnici, jejich smrt potvrdily místní úřady. Příčinou úmrtí bylo zřejmě nadýchání se kouřem z ohně, kterým matka v malé chýši udržovala teplo. Žena menstruovala, což je v Nepálu považováno za nečisté, a tak se musela z domu přemístit do chatrče, informovala agentura AP.

Neštěstí se stalo ve vesnici Budhiganga v okresu Bajura, tělo ženy a jejich synů objevili vesničané. Správce okresu Chetraj Baral uvedl, že je našli nedaleko jejich domu v chatrči, kde matka trávila svou menstruaci. V oblasti se i přes zákaz dodržuje tradice, podle které menstruující ženy musí odejít z domu, v době cyklu jsou považovány za nečisté.

Pitva a žaloba rodiny

Podle Barala se žena a její děti nadýchaly kouře z malého ohně, u kterého se hřály. Dodal, že oběti měly ohořelé oblečení. Vyšetřovatelé nyní řeší s právníky, zda vznést proti rodině obvinění z neúmyslného zabití. Těla byla převezena do nedalekého města na pitvu.

Tradici, podle které musí mestruující ženy opustit dům, v roce 2005 v Nepálu zakázal Nejvyšší soud a v loňském roce byl přijat zákon, podle kterého je její doržování trestné. Ti, kteří nutí ženy ji dodržovat, čekají 3 měsíce vězení nebo pokuta ve výši 648 korun. Zvyk se zatím nepodařilo vymýtit.

Menstruace a nelidské zvyky zabíjejí

V souvislosti s tímto případem hodlá vláda do oblasti vyslat úředníky, kteří budou vzdělávat místní obyvatele v otázce menstruace. Zvyk v hindštině nazývaný Chhaupadi se drží nejen v mnohých nepálských krajích, ale také například v Indii.

V listopadu loňského roku během cyklónu Gaja zemřela v Indii čtrnáctiletá dívka, když na její „menstruační“ chýši spadl strom. Zbytek rodiny skrývající se v domu, který jim poskytl lepší ochranu, přežil. Ani v Nepálu nejde o první úmrtí, loni v lednu se v chýši udusila jednadvacetiletá žena, stejně jako matka se chtěla zahřát u ohně.

Infekce, divoká zvěř a násilníci

Na ženy, které jsou během „svých dní“ vyháněny z domu, čeká mnoho nebezpečí. Menstruaci tráví v nehygienických, mnohdy nestabilních přístřešcích. Jsou vydány napospas infekci, nevlídnému počasí a divoké zvěři. Často se stávají obětí sexuálních útoků.