Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvojitý útok žraloka na oblíbené pláži: Napadl holčičku (9) i její babičku

Autor: Darina Jíchová - 
10. ledna 2019
20:30

K útoku došlo nedaleko Velké útesové bariéry u australského souostroví Whitsundays, tamní vody jsou oblíbeným místem turistů i Australanů, v poslední době však lákají i predátory. Jedná se o pátý útok během pěti měsíců. Posledními oběťmi jsou devítiletá holčička a žena kolem šedesátky, obě jsou v pořádku. Žena byla ošetřena na místě, holčička musela být převezena do nemocnice, uvedl deník Guardian.

Dvojice byla napadena u pláže Catseye, žralok zaútočil v poměrně mělkém místě. Starší ženu kousl do nohy, dívku do chodidla, uvedl mluvčí queenslandské záchranné služby, která na místě zasahovala. Nešlo o život ohrožující zranění, nicméně rána na dívčině chodidle byla komplikovanější, a musela být převezena do nemocnice.

Útočil žralok, nebo žabohlavec?

Žralok byl podle svědků kratší než metr. Nezávislé testy ukázaly, že útočníkem zřejmě nebyla paryba, ale ryba, s největší pravděpodobností pak žabohlavec. Záchranáři však trvají na tom, že to byl žralok.

Není to poprvé, kdy do frekventovaných vod „zabloudil“ predátor, v listopadu po žraločím útoku zemřel Australan Daniel Christidis (†33), v září byla pokousána Hannah Pappsová (12), necelých 24 hodin předtím záchranáři zasahovali při útoku na Justine Barwickovou (46) z Tasmánie.

Počet žraločích útoků stoupá

Odbornice Samantha Munroeová uvedla, že je obtížné určit, co za nevyprovokovanými útoky žraloků stojí. Dodala, že přestože je oblast domovem nebezpečného žraloka tygřího a bělavého, nikdy předtím nezaznamenali tak velký počet útoků. „Žraločí útoky kolem souostroví nejsou běžné,“ prohlásila. K poslednímu napadení tam došlo v únoru 2010. Tehdy šedesátiletá Patricia Trumbullová vyvázla „jen“ s hlubokými ranami a masivním krvácením.

Munroeová nicméně poznamenala, že se v Austrálii za posledních 50 letech zvedl počet útoků. „Neexistuje žádná teorie, která by to vysvětlovala. Není ani jasné, proč k tomu dochází v oblastech, jimž se predátoři dříve vyhýbali,“ doplnila, že zvyšující se tendence se netýká pouze Austrálie, ale celého světa.

Podle odbornice to koreluje s růstem populace, čímž se zvyšuje i množství lidí, kteří plavou nebo se potápějí v moři. „Ze světového hlediska je to asi nejlepší možné vysvětlení,“ řekla Munroeová. Po Christidisově smrti začala v oblasti platit přísnější bezpečnostní opatření, tamní vláda financuje projekt, který se zabývá výzkumem zvýšené aktivity žraloků v dané oblasti.

George Kenneth ( 11. ledna 2019 03:51 )

Všimněte si všem .. Potřebujete financování? Potřebujete půjčku pro vaše podnikání nebo osobní potřeby? Nabízíme všechny druhy půjček jednotlivcům nebo firmě bez ohledu na vaše stávající kreditní skóre. Pro další informace nás neváhejte kontaktovat pro další informace zkusit a váš život nezůstane finančně stejný :: kontaktujte nás emailem: georgekennethloaninvestment@gmail.com Nabízíme také následující druhy úvěrů Osobní půjčky (garantované a nezajištěné) Komerční úvěry (pojištění a nezajištěné) Úvěry pro velké společnosti. Konsolidační úvěr - program financování s nízkou nebo nulovou měnou k dispozici ve výši 3%. POŽADOVANÉ PRVNÍ INFORMACE: Kompletní jména: Země: Stát: Umístění: Stáří: Sex: Kontaktní telefonní čísla: Požadovaná částka: Doba trvání úvěru: Obsazení: Stav: Účel úvěru: Děkuji vám a Bůh vám žehná. kontaktujte nás prostřednictvím e-mailu: georgekennethloaninvestment@gmail.com

PavelSki ( 10. ledna 2019 22:45 )

Žralok se při útoku musí otočit břichem nahoru. No a v Austrálii mu to problém nedělá, tam tak plave celý život. Jak prosté, milý Watsone.

karel vázler ( 10. ledna 2019 22:08 )

Lidi maj chodit po suchu a zraloka nechat napokoji.V Australii to asi jeste nechapou.

Zobrazit celou diskusi