Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kramný ostrouhal: Olomoucký soud není podjatý, rozhodli v Brně

Autor: ČTK - 
30. dubna 2019
17:56

Nejvyšší soud zamítl stížnost Petra Kramného, odsouzeného na 28 let za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Kramný a jeho matka neúspěšně tvrdili, že senát Vrchního soudu v Olomouci je podjatý. Je to jejich ryze subjektivní názor a není podložený jakoukoliv relevantní argumentací, rozhodl Nejvyšší soud. 

Stížnosti k Nejvyššímu soudu byly součástí dlouhodobé snahy Kramného obhajoby, aby případnou obnovu řízení řešili jiní soudci než ti, kteří původně rozhodovali o vině a trestu.

Nejprve Kramný s matkou zpochybnili senát Krajského soudu v Ostravě s předsedkyní Renatou Gilovou, která se za podjatou nepovažovala. Kramný s matkou pak podali stížnost, která automaticky zamířila k nadřízenému Vrchnímu soudu v Olomouci.

Také u vrchního soudu Kramný žádal vyloučení předsedy senátu Václava Čapky a soudců Petra Andrese a Vladimíra Hendrycha z projednávání stížnosti. Když neuspěl, obrátil se ještě na Nejvyšší soud.

Čapka podle Kramného stížnosti v minulosti argumentoval proti němu v osobní rovině a dopustil se prý také invektiv vůči jeho obhájkyni Janě Rejžkové. Nejvyšší soud ale stížnosti Kramného i jeho matky zamítl.

Video  Rozsudek nad Kramným: Jak se tvářil on, jeho rodina a právníci? Podívejte se!  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Vinu popírá. Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů, které ale podle soudu tvoří ucelený řetězec, jehož články na sebe navazují a podporují se. Zásadní roli hrály znalecké posudky.

Těla po převozu do České republiky pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si dala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava.