Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Jsme zaplaveni.“ Silnice okupují hladovějící tuleni, kvůli ledu nemůžou zpět do moře

Autor: Mii - 
11. ledna 2019
17:45

Do nešťastné situace se dostalo několik desítek tuleňů v kanadském městě Roddickton-Bide Arm. Teploty zde klesly natolik, že zamrzlo moře, a tvorové, kteří se do něj nestihli vrátit, zůstali uvěznění na souši. Uvelebili se tak uprostřed zdejších silnic a komplikují život tamním obyvatelům. Ti je totiž nemohou přesunout kvůli přísným ochranářským zákonům.

Tuleň, kam se člověk podívá. Tak by se dal popsat aktuální stav v Roddickton-Bide Arm. Zvířata leží uprostřed silnic, lidem u vchodů do domů, před obchody i na benzínových pumpách. Obvykle se jen tak povalují, na větší aktivitu nemají sílu – kvůli zamrzlému moři hladoví a místí obyvatelé se bojí, že brzy zemřou hlady úplně.

Postarat se o ně ale není jednoduché. Jakýkoli kontakt s mořskými savci je v Kanadě zakázán pod přísnou pokutou a úřady dodržování zákona pečlivě kontrolují. Nikdo nepovolaný je tak nemůže přesunout a lidé často musí hledat komplikované objízdné cesty, protože hlavní tahy jsou nemotornými tuleni zablokované.

Podle expertů, které oslovila televize BBC, se tuleni chovají tak zvláštně, protože jsou v šoku z náhlého zamrznutí mělkých vod. Místo toho, aby tak zamířili do hlubšího moře, kde voda nezamrzá, se vydali druhým směrem a skončili na souši.

Pomoci má kanadská vláda

Podle Sheili Fitzgeraldové, starostky města, mají obyvatelé pocit, „že jsou zaplaveni“. „Tuleni jsou tu uprostřed cest, před garážemi, na zahradách, na parkovištích i u vchodu do obchodů,“ popisovala, jak situace vypadá.

Naštvaná na zvířata ale není, nejvíce cítí lítost. „Je na ně smutný pohled. Nic nejedli, musí hladovět,“ uvedla starostka. Podle ní se nacházejí zhruba 8 kilometrů od moře, a pokud nikdo nezasáhne, skutečně hrozí, že zemřou hlady.

Radnice tak kontaktovala kanadskou vládu s nadějí, že tulení problém pomůže vyřešit ministerstvo rybolovu a oceánů. Policie mezitím na Facebooku varovala, ať se k nim lidé nepřibližují, protože mohou být nebezpeční.

miro 49 ( 11. ledna 2019 19:02 )

Jestli to nebude tím globálním oteplováním.Nešlo by těm tuleňům vyřezat díry v ledu?

Zobrazit celou diskusi