Mateřské mléko je možno uchovat ve skleněné perle. „Jedná se o foukané perly z tvrzeného skla. Musí se dobře zalepit, nesmí se dovnitř dostat vzduch, aby náplň nevysychala. Zalepí se v UV lampě zářením,“ vysvětluje lektorka kurzu Iva Strnadová.

Kurz byl součástí rozsáhlého projektu

Kurz byl ojedinělou akcí v rámci rozsáhlého projektu určeného pro rodiče nejmenších dětí, který připravila Moravská galerie. „Chodím do této skupiny už tři roky. Moc mě baví. Tématem kurzů a výstav je většinou kojení. Kupříkladu zajímavosti jako kojení zvířat,“ říká jedna z účastnic kurzu Jana Tichotová.

 „Setkávají se u nás rodiče se svými malými dětmi, zhruba do tří let. Pořádáme výstavy, prohlídky, semináře, které se týkají tématu mateřství. Nikoho nepohoršuje, když děti křičí nebo když někdo kojí,“ usmívá se Silvie Šeborová z Moravské galerie.

Video
Video se připravuje ...

Jak se dělají perly z mateřského mléka? Markéta Malá


Mateřské mléko jako mýdlo

mateřské mléko má ale i další netradiční využití. Dá se z něj vyrobit i mléko, které má antibakteriální účinky a zklidňuje citlivou dětskou pokožku, vyléčí dokonce  i vyrážku. Mléko lze použit i k čištění malé otevřené rány nebo škrábnutí.