Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odešel z vysoké, aby hodnotil psy. Mladík teď vydělává desítky tisíc denně

Autor: nkov - 
13. ledna 2019
19:30

Matt Nelson, v té době vysokoškolský student, právě seděl s několika kamarády v kavárně, když se mu v hlavě zrodil skvělý nápad. Sám nadšený fanoušek všeho podivného a bizarního na sociální síti twitter Matt se rozhodl spojit tuto zálibu se svou velkou láskou – psy. Tak vznikl kanál We Rate Dogs (Hodnotíme psy), který i přes svůj jednoduchý princip hodnocení na škále 1 – 10 přilákal pozornost milionů uživatelů. A z Matta udělala úspěšného tvůrce, píše deník Time.

Žijeme v digitální éře, kdy si internetový influenceři a tvůrci mohou pomocí platforem jako Youtube nebo Instagram vydělat závratné částky díky několika příspěvkům. Od sdílení originálního obsahu a fotek až po spolupráci s prestižními značkami, internetové celebrity získávají stále více prostoru v mediální i business sféře.

Jedním z úspěšných digitvůrců je i Matt Nelson, který si pro šíření obsahu zvolil twitter. Své vlastní fotky či osobní příspěvky tvůrce tu však nenajdete. Místo toho se Nelson rozhodl dát na účtu volný průběh své lásce ke psům – lidé mu posílají fotografie svých mazlíčků, které Nelson následně hodnotí.

„Viděl jsem, jaké úžasné věci dokážou lidé stvořit ze 140 znaků – věci, které mě dokázaly rozesmát, které mě i v tak limitované podobě ovlivnily. Na téhle výzvě jsem začal být závislý,“ vysvětluje Nelson prvotní impulz ke svému projektu.

Na odpočinek nebyl čas

Účet We Rate Dogs byl založený v roce 2015 a přes pouhou jednu noc dokázal přilákat pozornost 3000 uživatelů. A Nelson nestíhal. Hromadily se mu stovky zpráv lidí, kteří chtěli, aby ohodnotil právě jejich psa. Během několika měsíců, kdy se popularita kanálu ještě zvýšila, byl Nelson vyčerpaný a demotivovaný. Správa účtu byla práce na plný úvazek a Nelson musel ke všemu ještě zvládat svá studia. Na večírcích mu museli kamarádi brát mobil z ruky, jinak by se od twitteru neodtrhnul.

Změna přišla v momentu, kdy kontaktoval marketéra přes sociální média Johna Ricciho. Od něj chtěl původně radu, jak nejvýhodněji účet prodat, to mu však Ricci rozmluvil. Místo toho se domluvili na spolupráci – John bude třídit příchozí zprávy a na Mattovi zůstane vymýšlet chytlavé a vtipné popisky k vybraným fotografiím.

Jak mluví psi

Přestože Ricci Nelsonovi vytrhl trn z paty, mladý Američan stále nestíhal. Rozhodl se proto pro razantní řešení – ukončit studia na univerzitě. K tomu se odhodlal v roce 2017, kdy se rozhodl plně se věnovat práci na We Rate Dogs. A zatím to vypadá na správné rozhodnutí. Nelsonův osobitý sty

l vytříbený celými 4 lety práce dokáže imitovat „psí řeč.“ Jinými slovy, Nelson píše tak, jak by podle něj psali psi samotní.

A jeho smysl pro humor se stal na internetu doslova světoznámým. Klasickými znaky jeho hodnocení je například to, že vždy přesahuje celkovou škálu 10 z 10. Na kritické ohlasy, proč tomu tak dělá, odpověděl jednoduše – „všichni psi jsou dobří psi.“ Komunita kolem We Rate Dogs si tak může naplno užívat humor typický právě pro fanoušky psího obsahu na internetu.

Nelsonův styl dokonce sehrál roli v rozvoji tzv. Doggolingo – internetového slangu, který používá speciální psí výrazy jako „pupper“ (malý pes, odvozené od anglického slova puppy štěně) nebo „doggo“ (větší pes či pes obecně, odvozené od slova dogpes). Typickým citoslovcem rozrušení je pak v psí komunitě výraz „heck“ (pozměněná forma slova hell, které má kromě překladu peklo také význam sakra. Heck tedy můžeme přeložit asi jako safra). Slovo je navíc často cenzurované jako h*ck, protože, jak říká Nelson, „psi nemluví sprostě.“

V projektu se mladému nadšenci povedlo skloubit dohromady svou vášeň pro humor a jazyk s úspěšným podnikáním. „Mým původním záměrem bylo dělat lidi šťastnější,“ říká Nelson. „Teď je ze mě někdo, kdo umí psát, jako by byl pes. Už roky jsem totiž obklopený psí internetovou kulturou,“ dodává. Se svým údělem však vypadá spokojený.

Podívejte se na Psy roku 2018 od We Rate Dogs!

Video  Psi roku 2018  - Twitter/We Rate Dogs
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi