V srpnu 1301 došlo na hradě ke schůzce českého a polského krále Václava II. s předáky uherské šlechty. Důvodem byla kandidatura mladého kralevice Václava III. na uprázdněný uherský trůn. Jednání byla úspěšná a mladý Václav, obklopen početnou družinou, odjel do Uher,“ zmínil historickou událost vedoucí muzea ve Veselí nad Moravou Peter Futák.

Později na hradě několikrát pobýval král Jan Lucemburský, jeho syn Karel IV. i vnuk Zikmund Lucemburský. Vlastnili ho například páni z Lipé, až se jako zámek dostal do císařské rodiny. Ta jej už v 18. století přestavěla na textilní a později na tabákovou továrnu.

Hrad či zámek dnes připomíná už jen kamenný erb pánů z Kunštátu z roku 1466. „Je zasazen do zdi na továrním nádvoří ve výši asi pět metrů nad zemí,“ upřesnil Futák.

Kvůli zaniklému hradu vznikl unikátní kalendář, jehož textovou část připravil právě Peter Futák. „Zájemci jej mohou koupit v Informačním centru Hodonína a v knihkupectví na Národní třídě v Hodoníně za 179 korun,“ upřesnil vedoucí muzea.

VIDEO: Zámek v nedalekém Veselí nad Moravou má také zajímavou historii. Zatím stojí, ale je z něj ruina.

Video
Video se připravuje ...

Zámek ve Veselí nad Moravou je ve špatném stavu, jeho majitelé s městem ani památkáři nekomunikují. Hynek Zdeněk