Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Větší břicho, menší mozek? Vědci poodhalili vztah mezi obezitou a šedou kůrou

Autor: nkov - 
10. února 2019
09:50

Množství tělesného tuku je podle dlouhodobých výzkumů spojeno se zvýšeným rizikem rozvoje cukrovky, srdečních obtíží nebo dýchacích problémů. Jenže podle nové studie britských vědců existuje také spojitost mezi BMI (Body Mass Index – Index tělesné hmotnosti) a velikostí mozku.

Odborníci ve studii pracovali se skeny mozků 10 000 lidí s různým poměrem obvodu pasu a boků. Zjistili přitom, že ti s vyšším poměrem – a tedy s větším množstvím tuku v oblasti kolem břicha – zároveň vykazovali nižší objem šedé hmoty.

Spojení obou faktorů přitom zůstalo velmi výrazné i po odečtení jiných veličin, které by mohly výsledky ovlivňovat. Tuk soustředěný v oblasti břicha přitom odborníci považují za ten nejvíce škodlivý. Na rozdíl od podkožního tuku totiž obklopuje důležité orgány jako žaludek játra a střeva a může způsobit jejich zanícení. To následně může vést až k srdečním onemocněním nebo artritidě.

Tuk ovlivňuje mozek. Nebo je to naopak?

Zatímco výsledky studie poukazují na vztah mezi BMI a velikostí mozku, nelze říci, že tuk v těle vede ke změnám v mozku. Pravda totiž může být i opačná a změny v mozku mohou naopak vést ke změnám ve stravování.

Aby odborníci dokázali zodpovědět podobnou otázku, museli by analyzovat skeny mozků a BMI stejných lidí v delším časovém horizontu, a ty následně porovnávat. „Bylo by zajímavé zjistit, jestli má řízené snížení váhy vliv na změny v mozku,“ říká Mark Hamer, profesor Loughborough univerzity v Anglii a autor studie.

Lepší však bude vyvodit si ze studie střídmější závěry. „Zpráva, kterou bychom si měli odnést, je, že obezita a nadváha mnohými způsoby ovlivňují naše zdraví. A není překvapivé, že mají vliv i na mozek,“ uzavírá profesor Hamer.

zamlzena ( 10. ledna 2021 14:42 )

velký mozek se ale musí využívat, ne ho nechat zlenivět...

vaber ( 10. února 2019 12:42 )

odborníci se mýlí jako často ,mají mozek veliký a dokonce se jim nevejde do hlavy a tak ho mají ještě v břiše , jak brontosauři

Actimel ( 10. února 2019 10:13 )

No jooo, proto v posl.sněmovně se všichni vypasou jak čuníci a pak nevymyslí nic kloudného a jen se dohadují! Zakázat jim levnou stravu a nahnat je na malý dvůr a prohnat velkým bičem.....ale zase na druhou stranu by každá modelka štíhlá jak proutek musela být zákonitě moudrá a ono kulové!!! Takže toto vědátorství má nejspíš trhlinu jak mraky a Bleskáči naplnili stránku o ničem

Zobrazit celou diskusi