Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrůza, strach, vykoupení. Schindlerovu seznamu je 25 let a vrací se do kin

Autor: Ivan D. Hladík - 
16. ledna 2019
08:38

Před dvaceti pěti lety vznikl Schindlerův seznam, jeden z nejzásadnějších filmů všech dob. U příležitosti tohoto výročí se znovu vrací do kin, doplněný předmluvou režiséra Stevena Spielberga.

Schindlerův seznam je hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře naší civilizace – holocaustu. Příběh podle skutečných událostí líčí osudy poněkud bezskrupulózního byznysmena Oskara Schindlera (†66), který nejprve na válce velmi zbohatl, aby na jejím sklonku obětoval veškeré své jmění pro záchranu 1100 lidských životů. Český distributor, CinemArt, spojil znovuuvedení Schindlerova seznamu s Mezinárodním dnem obětí holocaustu. Většina multikin a zhruba osmdesátka jednosálových kin, která tuto speciální projekci nabídnou v programu, naplánovala promítání právě na tento termín.

Podívejte se na výroční upoutávku filmu:

Video  Před dvaceti pěti lety vznikl Schindlerův seznam, jeden z nejzásadnějších filmů všech dob. U příležitosti tohoto výročí se znovu vrací do kin, doplněný předmluvou režiséra Stevena Spielberga.  - CinemArt
Video se připravuje ...

Vyprávění více než tříhodinového snímku začíná v polském Krakově roku 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje neúspěšný obchodník Oskar Schindler, člen nacistické strany, velký svůdník a muž, který cítí, že by na válečném utrpení mohl hodně vydělat. Levná pracovní síla v židovském ghettu zajišťuje jeho továrně na smaltované nádobí obrovské zisky. Jenže Třetí říše má s jeho zaměstnanci úplně jiné úmysly, v dobytčácích je chce poslat na věčnost, do Osvětimi. Sám Schindler možná netušil, kdy v těchto nelidských opatřeních přestal vnímat ohrožení svého podnikání, a kdy začal o „své“ Židy bojovat kvůli vlastnímu svědomí. Film, který se hluboce vrývá do paměti a do srdce diváků, se vrací i do českých kin 24. ledna, 25 let po svém prvním uvedení.

Před dvaceti pěti lety vznikl Schindlerův seznam, jeden z nejzásadnějších filmů všech dob. U příležitosti tohoto výročí se znovu vrací do kin, doplněný předmluvou režiséra Stevena Spielberga. Před dvaceti pěti lety vznikl Schindlerův seznam, jeden z nejzásadnějších filmů všech dob. U příležitosti tohoto výročí se znovu vrací do kin, doplněný předmluvou režiséra Stevena Spielberga. | CinemArt

Film Stevena Spielberga (72) je trvale stěžejním dílem světové kinematografie a držitelem sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. Přestože režisér má na svém kontě kasovní trháky jako Čelisti (1975), E.T. mimozemšťan (1982) nebo Jurský park (1993), prvního Oscara získal právě za Schindlerův seznam. Svému filmu a jeho sdělení věřil, nepředpokládal však i jeho komerční úspěch. „Neuměl jsem si představit, že by publikum tolerovalo takové množství násilí člověka proti člověku,“ řekl Spielberg. „Málokdo věřil, že film také vydělá nějaké peníze a že na něj přijde tolik lidí.“

Podle režiséra je film naléhavý nyní víc než jindy, lidé totiž čelí vzestupu nenávistných ideologií. „Myslím, že dnes je v sázce víc než v době, kdy film vznikl,“ uvedl Spielberg. „Když se kolektivní nenávist začne organizovat, následuje genocida,“ dodal. Jeho snímek přitom velmi reálně ukazuje všudypřítomný strach, který dokázal leckdy ochromit více, než zbraně. Každý, kdo Schindlerův seznam viděl, si například vybaví scénu ve sprše v Osvětimi, kde ženy netuší, zda z trubek vyjde voda nebo smrtící plyn. „V den natáčení té scény už pak nikdo nebyl schopen pracovat. Všech se nás zmocnila jakási virtuální panika. Rozhořela se v tom temném malém prostoru a asi každý přemýšlel nad hrůzou té skutečnosti. Že se něco takového mohlo stát,“ řekl Spielberg.

Před dvaceti pěti lety vznikl Schindlerův seznam, jeden z nejzásadnějších filmů všech dob. U příležitosti tohoto výročí se znovu vrací do kin, doplněný předmluvou režiséra Stevena Spielberga. Před dvaceti pěti lety vznikl Schindlerův seznam, jeden z nejzásadnějších filmů všech dob. U příležitosti tohoto výročí se znovu vrací do kin, doplněný předmluvou režiséra Stevena Spielberga. | CinemArt

Režisér do filmu obsadil i velké herecké hvězdy, Liama Neesona (66), Bena Kingsleyho (75), Ralpha Fiennese (56) a další. Podmanivou hudbu, která sama o sobě probouzí emoce, složil John Williams (86). Pro Spielberga samotného je pak Schindlerův seznam jedním z nejvíce osobních filmů, které kdy natočil a jakýmsi usmířením s jeho otcem, vyjádřením se ke svým kořenům. „Nemyslím si, že bych kdy udělal něco důležitého. Ale tenhle film je pro mě něco, nač budu vždycky pyšný,“ uvedl.

Schindlerův seznam

Drama / Historický / Životopisný

Původní česká premiéra: 10. 3. 1994, Lucernafilm

Obnovená premiéra: 24. 1. 2019, CinemArt

USA, 1993, 195 min

Režie: Steven Spielberg

Předloha: Thomas Keneally (kniha)

Scénář: Steven Zaillian

Kamera: Janusz Kamiński

Hudba: John Williams

Hrají: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Embeth Davidtz, Götz Otto, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn, Friedrich von Thun, Paweł Deląg, Henryk Bista a další.

pajato73 ( 21. ledna 2019 13:46 )

proste bomba film... a celou dobu ta holcicka v tom cervenem kabatku... brrrrr, fakt husi kuze!

lenny ( 16. ledna 2019 09:39 )

Neskutečný film! I ta dýlka uteče jak voda a husí kůže všude.

Zobrazit celou diskusi