Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Záhada Večerníčka odhalena po 54 letech! Jak mění vozítka?

Autor: Tomáš Koníček - 
23. ledna 2019
12:20

Děti v Česku ho znají už 54 let! Legendární televizní Večerníček a jeho 40 vteřin trvající znělka celou tu dobu skrývá pro diváky záhadu. Až nyní ji vyřešil grafik Michal Strejček (59). Díky němu vidíme, jak se houpací koník změní v autíčko a pak v jednokolku.

Stejně jako zkušený grafik z Černošic u Prahy jste možná i vy dumali nad tím, jak si Večerníček mění dopravní prostředky. Kreslený chlapec s papírovou čepicí na hlavě nejprve vyjde 20 schodů a poté z výšky seskočí na houpacího koníčka. Chvíli se pohoupe a nastává klíčový okamžik: Koník se v zhruba 30 obrazech vměstnaných do jediné vteřiny promění v autíčko! Večerníček se 5 vteřin projede a stejným způsobem se jeho autíčko postupně mění v jednokolku. Tahle »kouzla« jsou ovšem pro lidské oko nepostřehnutelná. Michal Strejček celou znělku rozebral na asi 1200 jednotlivých obrázků. Ty nejpodstatnější zveřejnil.

„Konečně jsem vyřešil jednu záhadu z mého dětství! Přilepen na obrazovku jsem se tehdy ve znělce Večerníčku snažil pouhým okem zachytit přechody. Samozřejmě se mi to nikdy nepovedlo, ačkoliv mi bylo jasné, že nějaké meziobrazy tam jsou,“ napsal Strejček k videu, které umístil na Facebook.

Během několika dní ho vidělo už přes 63 tisíc lidí, přes 800 z nich ho sdílelo na svém profilu. „Až teď ve zralém věku jsem rozebral klíčové snímky a spojil do nové animace. Trvalo to padesát let, ale konečně mám v této věci klid,“ připsal grafik. Díky němu se můžete na tento zázrak animace podívat i vy!

jasnovidec01 ( 25. ledna 2019 09:11 )

Ty jsi ale KRÁVA tak na večerníček nečum ,je pro děti

mrdkazkrtka ( 23. ledna 2019 16:50 )

MRDKAZKRTKA je opravdu šťastna, že se k tomuto klíčovému tématu může VY-JÁD-ŘIT jako první ( Blesku, děkuji !).Mě by zajímalo, jestli je večerníček jinoch a pokud jím již není ( věk by tomu nakonec napovídal ) , jak dlouhý má Večerníček penis ve stopořeném stavu..to mě totiž zajímá ze všeho ouplně nejvíc a také to je záhady, milé děti§ NÉ ŽE NÉÉ! tak prosím o seriozní odpověd po 54 letech..

Zobrazit celou diskusi