Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tajemství lidí, kteří nejsou nikdy nemocní. Jak dlouho spí a co dělají jinak?

  • 12. ledna 2020 | 06:00

    Jste každou chvíli nemocní, bolí vás v krku, máte kašel, rýmu, nebo dokonce chřipku? Pravděpodobně děláte něco jinak než ti, kteří nemocní nebývají. Jaké jsou jejich tajné triky, které praktikují každý den? Prozradíme vám to.

    Většina z nás bohužel nemá stoprocentně fungující imunitní systém, ale můžete do svého života zkusit zakomponovat následující zvyky a uvidíte, že budete mnohem silnější. A můžete hned začít! Lidé, kteří si vzali tyto rady za své, jsou totiž zdraví jako řípa.

     

  • Spí aspoň osm hodin

    Autor: iStock

     

    Výzkumy naznačují, že ti, kteří spí osm hodin denně, mají třikrát menší pravděpodobnost, že nastydnou – v porovnání s těmi, kteří spí jen sedm hodin. Důvod může být podle odborníků ten, že v noci se tělo samo regeneruje a součástí toho je i regulace stresových hormonů, které zvyšují náchylnost k infekcím.

     

  • Konzumují všechny barvy

    Autor: iStock

     

    Lidé, kteří jsou minimálně nemocní, zařazují do svého jídelníčku potraviny všech barev, zejména sladké brambory (betakaroten), citrusy a papriky (vitamin C), mandle (vitamin E) a červené hrozny či červené víno (resveratrol = přírodní antioxidant). Tyto všechny důležité látky pomáhají obnovovat buňky poškozené bakteriemi.

  • Pijí černý čaj

    Autor: iStock

     

    Podle studie provedené americkou národní akademií věd lidé produkují třikrát více interferonů (látky, které zvyšují rezistenci buněk v boji s virovou infekcí), pokud denně vypijí cca 500 ml (tedy půl litru) černého čaje. Podle odborné pracovnice univerzity v Marylandu Pamely Peek je to zřejmě proto, že černý čaj obsahuje spoustu antioxidantů.

     

  • Objímají se a odpočívají

    Autor: iStock

     

    Neumíte vypnout ani na chvíli a odpočinout si? Nestýkáte se s přáteli a neobjímáte se? Nedivte se, že jste nemocní. Výzkum, jehož výsledky byly uveřejněny v časopise Psychological Science, naznačuje, že lidé se silnými sociálními vazbami jsou méně nemocní. Zvláště objímání mělo výrazný vliv na jejich imunitu. Je to proto, že kontakty s lidmi snižují stres, který jsme během dne načerpali.

  • Nosí pantofle

    Autor: iStock

     

    Jste zvyklí chodit po bytě naboso? Možná je to zdravé pro chodidla, ale pro váš imunitní systém nic moc. Podle Rona Ecclese z britské univerzity v Cardiffu je udržování nohou v teple velmi důležité především v zimním období, kdy řádí chřipky. Studené nohy sdělují vašemu mozku, aby si chránil tělesné teplo, což znamená, že se začne snižovat průtok krve do oblastí, které teplo ztrácejí nejrychleji. A protože snížený průtok krve znamená taky méně bílých krvinek, budete zranitelnější vůči bakteriím.

     

  • Mají zdravé střevo

    Autor: iStock

     

    Každý den na nás útočí okolní svět, který je plný bakterií. Spousta z nich je neškodná, některé ale můžou zabíjet. Aby bylo vaše tělo odolné vůči těm "zlým" bakteriím, musíte mít zdravá střeva. Dobré bakterie mohou posílit vaši imunitu, takže užívejte třeba probiotické doplňky, zejména během chřipkové sezony. A pokud nechcete užívat potravinové doplňky, jezte více fermentovaných potravin, jako jsou zelí či zakysané mléčné výrobky.

  • Myjí si ruce ve správnou dobu

    Autor: iStock

     

    Samozřejmě že nemusíte šílet, ale pokud si umyjete ruce ve správný okamžik, můžete tím snížit riziko onemocnění až o 50 procent. A to je celkem dost, nemyslíte? Kdy si tedy mýt ruce? Před jídlem, před přípravou jídla a po ní, po použití WC, při kýchání nebo kašli.

     

  • Dívají se na televizi

    Autor: iStock

     

    No vida, takže televize není zase tak špatná věc, jak se říká. Vědci z univerzity Carnegie Mellon v Pittsburghu přišli na to, že když se budete dívat každý den 30 minut na televizi, snížíte riziko onemocnění o 80 procent. „Jde o to, že tahle třicetiminutová přestávka vás uklidní a sníží hladinu stresových hormonů kortizolu a adrenalinu, díky čemuž se opět zvýší tvorba bílých krvinek,“ říká Carrie Demers z interní kliniky Total Health Center v Honesdale v Pensylvánii.

  • Nedotýkají se během dne obličeje

    Autor: iStock

     

    Je samozřejmě těžké odolat tomu, abyste si začali například mnout oči, když na vás padá únava. Ovšem podle studie z roku 2013 zveřejněné v časopise Journal of Occupational Health máte o 41 procent větší pravděpodobnost, že dostanete infekci horních cest dýchacích, když se budete neustále dotýkat obličeje.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...