Jednatřicetiletý Guerrero hraje v černobílém dramatu režiséra Alfonsa Cuaróna (57) přítele dívky, která pomáhá v domácnosti ve středostavovské rodině ve čtvrti Roma v mexické metropoli v 70. letech minulého století. Postavu dívky vytvořila Yalitza Apariciová (25), která je nominována na Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli.

„Přinesl jsem jim dopis s pozváním do USA, který si ani nechtěli přečíst. Při mém druhém pokusu mi řekli, že tam jedu pracovat, odpověděl jsem, že ne," popsal Guerrero schůzku na americké ambasádě. Žádost o vízum mu zamítli už třikrát, takže se nemohl ani tento měsíc v Los Angeles účastnit předávání Zlatých glóbů. Snímek Roma získal dvě tyto filmové ceny - za nejlepší neanglicky mluvený film a pro nejlepšího režiséra.

Také loni měl před udělováním Oscarů problémy s vízem například producent dánsko-syrského snímku Poslední v Aleppu. Syřan Karím Abíd se podle agentury Europa Press nakonec do USA dostal, vízum mu ale udělili až několik dní před ceremoniálem.

V roce 2017 americké imigrační úřady odepřely na poslední chvíli vstup do země syrskému filmaři Chálidu Chatíbovi, který byl jedním z kameramanů dokumentu The White Helmets (Bílé přilby). Snímek byl tehdy též nominovaný na Oscara a nakonec ho i získal.

Americký prezident Donald Trump (72), který je v úřadu od ledna 2017, prosazuje tvrdou imigrační politiku. V této oblasti vydal hned po nástupu do funkce několik dekretů, které ochránci lidských práv napadli u soudu.

Trump také chce postavit na hranicích s Mexikem zeď, která by zabránila ilegálnímu pronikání migrantů do USA. Kvůli sporu s demokraty o zeď je už měsíc zablokována činnost řady amerických vládních úřadů.

Před několika týdny se o Oscarech mluvilo také v souvislosti s hlavním moderátorem celé show. Původně zvažovanému komikovi Kevinu Hartovi (39) nejdříve z Akademie vyhrožovali padákem za homofobní komentáře, a tak se nakonec role vzdal. V současné době to vypadá, že letošní Oscaři budou po několika letech bez hlavního moderátora. 

VIDEO: Nezapomenutelné ženy a okamžiky v historii Oscarů

Video
Video se připravuje ...

Nezapomenutelné ženy a okamžiky v historii Oscarů https://www.youtube.com/watch?v=wP6SzjKwAsQ

Fotogalerie
91 fotografií