Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejlepší finty na sníh i zrádné náledí: Vyrobte si vlastní rozmrazovač!

/
  • 29. ledna 2019 ● 13:51

    »Bílý slon« na střeše, ranní rozcvička u zamrzlého auta nebo nechtěná klouzačka před domem. Sníh a mráz, které se v posledních dvou týdnech tvrdě hlásí o slovo, nám připravují každodenní výzvu. Jak se jich jednoduše zbavit?

    Stačí jen jedna noc vydatného sněžení a rázem máte na střeše i několikatunovou bílou pokrývku, která se vyrovná hmotnosti slona. A takovému náporu nemusí střešní konstrukce dlouho odolávat. Na její odstranění si můžete najmout profesionály – technické služby nebo soukromé firmy, anebo to můžete zkusit sami. Podívejte se, jak na to co nejlépe a nejbezpečněji. 

  • 1.

    Jak dům omést?

    ❄ Při odstraňování sněhu ze střechy musíte být vždy jištěni, abyste neuklouzli.

     

    ❄ Sněhu se zbavujte průběžně a symetricky, a to z obou stran současně.

     

    ❄ Rozhodně nenahrnujte sníh na jedno místo.

     

    ❄ Pokud musíte shazovat sníh na rušný chodník pod domem, vždy místo viditelně označte a ohraďte.

     

    ❄ Existují i šikovní pomocníci – shrnovače sněhu, které mají teleskopickou tyč a jsou uzpůsobeny tak, abyste mohli sníh ze střechy shrnovat zezdola ze země. Jejich cena se pohybuje okolo 800 Kč. 

    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Místo auta ledová pevnost

    Určitě to znáte, ráno spěcháte do práce, ale z auta se přes noc stala ledová pevnost. Takže vám nezbývá než vzít do ruky škrabku a začít nechtěnou rozcvičku, která zabere dost času. Některé způsoby jsou ale rychlejší. Nejrychleji se námrazy zbavíte tím, že čelní sklo auta na noc zakryjete fólií proti námraze. Tu pořídíte v rozmezí zhruba od 60 do 400 Kč.

     

    Šikovným pomocníkem může být sprej na rozmrazování skel, který námrazu odstraní za pár vteřin. Jeho cena se pohybuje od 80 Kč. Asi nejdelším, ale nejméně náročným způsobem je nastartovat auto, zapnout ve voze topení naplno a čekat, až horký vzduch skla rozmrazí.

    Autor: scom

  • 3.

    Hrozba pro chodce

    Abyste předešli tvorbě nebezpečných rampouchů, je dobré odklízet sníh a led ze střechy pravidelně. Vlivem množství tepla, které ze střechy uniká, sněhová pokrývka v nejvyšším bodě sešikmených střech taje a postupně se sesouvá k okapům, kde se tvoří nebezpečné sněhové převisy a rampouchy. Ty je pak potřeba co nejdříve a bezpečně odstranit.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Klouzačka před prahem a zamžená okna

    Namrzlou příjezdovou cestu, venkovní schody nebo chodníček před vchodovými dveřmi můžete posypat technickou solí. Pokud chcete ale šetřit přírodu a packy čtyřnohých přátel, zkuste kočkolit, písek nebo doma vyrobenou tekutou směs, která led perfektně a během chvilky rozmrazí.

     

    Potřebujete k tomu: 3,5 l horké vody, 6 kapek ekologického prostředku na mytí nádobí a 60 ml dezinfekčního roztoku. Vše smíchejte a namrzlou plochu před dveřmi nebo vrátky směsí polijte.

     

    Citron a sůl na okna

    Pokud se vám mlží a namrzají okna, omyjte je zevnitř směsí vody se šťávou z čerstvého citronu. Námrazu na oknech snížíte tak, že je omyjete zvenku slanou vodou.

     

     

Dnešní horoskopy