Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Postiženého Michala zmlátili na Silvestra: Pomoc přišla od legendy thaiboxu i známého rappera

Autor: lac - 
30. ledna 2019
10:06

Od přepadení, kdy dva lotři (26 a 18) zaútočili v Jirkově na Michala K. (31), na kterém je postižení mozkovou obrnou z dětství na první pohled zřetelné, uběhl skoro měsíc. Rány na těle od bití a kopanců se Michalovi zahojily, rány na duši nikoliv. 

"Pořád se bojím. Otáčím se, když je někdo za mnou. Minule mi sousedka říkala, že se někdo chtěl vloupat do vchodu. Měl jsem strach, že to mohlo být klíči, které mi ukradli,“ netajil Michal. Oddychl si, když na kamerách v domě zjistil, že to byl jiný zloděj a zkoušel se dovnitř dostat šroubovákem.

„Měl jsem strach, v té době je policisté ještě neměli. A přimělo mě to být víc opatrný,“ řekl s tím, že si uvědomil, že vše špatné je k něčemu dobré a chtěl by pomoci jiným postiženým lidem, připravit se na podobnou situaci.

Podporuje ho "brácha" rapper

V úmyslu Michala podpořil rapper, textař a zpěvák Jakub Mohamed Ali (46) z Prahy, který ihned po přepadení postiženého muže z Jirkova, vyhlásil odměnu dvacet tisíc korun za dopadení pachatele. Oba muži z nesourodé dvojice o sobě navzájem mluví jako o bráchovi.

„Nápad na sebeobranu postižených je to dobrý. Už jsme ho začali realizovat. Pomoc slíbil například i Petr Macháček, legenda thajského boxu. Bojoví šampioni budou školit zájemce z řad postižených, jak se zachovat v podobné situaci, do jaké se dostal Michal. Chceme jim nabídnout i psychologickou pomoc. Později je vybavit tlačítky,“ plánuje pomoc Jakub Ali.

Nesourodá dvojice počítá i se vznikem nadačního fondu Dlaň v dlani a to už do konce února. První charitativní koncert chtějí společně odstartovat v červnu v Jirkově.

Co se Michalovi stalo?

K přepadení došlo v Jirkově 30. prosince 2018 po půlnoci. Byť měli policisté na lupiče podezření, dopadli je až minulý týden. Ve čtvrtek 24. ledna oba pachatele (26 a 18) poslala soudkyně Okresního soudu v Chomutově do vazby.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání