V současné době se řeší asi osm takových případů. Některé jsou staré až 30 let, čtyři jsou ale z posledního desetiletí. Jeden je i z jižní Moravy,“ upozornil Rozek. Jako věřící člověk je šokován, čeho všeho byli schopni se někteří kněží dopustit.

„Našim cílem není skandalizace trestných činů služebníků církve a špinění jejího jména. Chceme církvi pomoci s vyhledáním a postihem viníků a jejím očištěním. Agresoři se musí dočkat spravedlivého trestu,“ vysvětlil zakladatel webu procistoucirkev.cz. Spuštěn byl ve středu 30. ledna.

Chce vytvořit mapu deliktů

Autor webu shromáždil kolem sebe skupinu právníků, spolupracuje s psychology a policií. „Z církve je nutné oddělit vlky od ovcí a oběti se musí dočkat pomoci. Je přitom jedno, zda se jedná o věřící či nevěřící,“ zdůraznil.

Součástí webu by se postupně měla stát mapa míst, kde ke zneužívání došlo. „Bude se jednat o podobnou interaktivní mapu, jaká existuje například v Polsku či USA,“ doplnil Rozek.

VIDEO: Kněží jsou vesměs morální autoritou, ale i mezi nimi se najdou černé ovce. Kněz, který nadával mrtvému synovci Ester Janečkové, pobouřil veřejnost.

Video
Video se připravuje ...

Kněz, který nadával mrtvému synovci Ester Janečkové: Ostuda pro církev! David Vaníček, Petr Soukup