Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec kurýrů. Studentům univerzity doručují jídlo a pití roboti, fungují nonstop

Univerzita George Masona v americké Virginii testuje roboty, jejichž úkolem je doručovat do kampusu jídlo a pití z místních restaurací a bister.
Robot, co vás trumfne ve fitku: Zvládne kliky i sedlehy  (Autor: twitter Univerzity George Masona)
Autor: ČTK - 
30. ledna 2019
06:37

Univerzita George Masona v americké Virginii testuje roboty, jejichž úkolem je doručovat do kampusu jídlo a pití z místních restaurací a bister. Služba funguje 24 hodin denně a za její využití zaplatí zájemce necelé dva dolary (45 korun), informoval francouzský server 20minutes.fr.

Robot obsluhuje studenty, vyučující a další zaměstnance zařízení, které je podle 20minutes.fr prvním místem, kde se servis robotických kurýrů testuje v takovém rozsahu. Na projektu se podílejí francouzský gigant v kolektivním stravování, společnost Sodexo, a technologická firma Starship Technologies.

Jídlo a pití lze objednat přes aplikaci a například za studenty na koleji robot přijede až do pokoje. Najednou „unese“ až tři pokrmy. Lhůta pro doručení z univerzitního bufetu je několik minut, pro dodávku z partnerských restaurací hodina. Jedna cesta robotům s umělou inteligencí, kteří se umí pohybovat po chodnících a vyhýbat překážkám, trvá v průměru 15 minut.

Video  Robot, co vás trumfne ve fitku: Zvládne kliky i sedlehy  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Mark Nolan, David Redwitz, Roman Raithel, Cyril Sorongon - CANDOR C
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi