Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pravdy a mýty o očních operacích

Pravidelné preventivní prohlídky jsou základem pro včeasné zachycení případných onemocnění.
30. ledna 2019 | 13:15
Prezentace klienta |

Nošení brýlí nebo kontaktních čoček je věc, s kterou se málokdo smíří. V současnosti lze ovšem pomocí moderních technologií odstranit mnohé z očních vad, navíc rychle, bezbolestně a velice šetrně.

Mýtus: S operací počkám, až po dětech nebo až mi bude přes třicet.

Pravda: Čekat je zbytečné.

Pokud trpíte dalekozrakostí, krátkozrakostí či astigmatismem, operaci je možno provést ve chvíli, kdy se vada stabilizuje, což bývá zpravidla po dvacátých narozeninách.

Mýtus: Laser je nebezpečný, v oku spálí, co nemá.

Pravda: Přesně zacílený laserový paprsek působí velmi krátce, a to do konkrétního místa.

“Refrakční operace na naší klinice provádíme nejmodernějším femtosekundovým laserem VisuMax, který dokáže odstranit dioptrie s minimálním narušením povrchu oka,” vysvětluje postup primářka oční kliniky NeoVize Šárka Skorkovská. Operace obou očí trvá přibližně dvacet minut.

Mýtus: Oční vada se za nějaký čas zase vrátí a budu muset znovu platit za operaci.

Pravda: Při výběru kliniky je dobré zaměřit se na ty, které poskytují doživotní záruku.

Kvalitní pracoviště poznáte hned při vstupním vyšetření. Mělo by být důkladné, s rozkapáním očí, trvat více než dvě hodiny a kromě lékaře byste se měli setkat i s optometristou. Pouze pečlivé vyšetření umožné lékaři doporučit nejvhodnější typ operace. Dobré kliniky nabízejí doživotní záruku na zákrok, což znamená, že za případné dokorigování nebudete už nic platit.

Mýtus: Laserová operace je drahá.

Pravda: Za čočky a brýle člověk utratí během života desetitisíce.

Čím dříve se tedy pro operaci rozhodnete, tím výhodnější její cena vlastně bude. Při dlouhodobém srovnání částek, které vydáte za obruby, skla a kontaktní čočky, vychází zákrok levněji. To, že navíc získáte svobodu a pohodlí, je velká výhoda navíc.

Mýtus: Po operaci se nemůžu celé léto koupat.

Pravda: Moderní metody jsou šetrné a precizní, oko se hojí velice rychle.

Pokud plánujete laserovou operaci a hodí se vám zrovna léto, nemusíte se bát. “Pacienti se bojí, že po zákroku nebudou moci vyrazit k moři nebo do přírody. Ale pokud je vše v pořádku a dodrží doporučený pooperační režim, tak například po operaci NeoSmile 3D mohou za týden či dva sportovat, koupat se nebo jet na dovolenou,” říká primářka pražské kliniky DuoVize Lucie Valešová. Pacienti zpravidla vidí hned po operaci, ideální je, když se mohou alespoň krátce vyspat a odpočinout si.

Zahoďte brýle a žijte naplno v každém věku

Zamlžené, špinavé nebo mokré brýle, nedostatečná hygiena při manipulaci s kontaktními čočkami a spousta dalších nepříjemností jsou každodenními průvodci životem s oční vadou. Moderní medicína nabízí možnost řešení v každém věku.

„Moje nejlepší investice v životě! I když jsem měla strach z operace, byl to zážitek. Pořád nechápu, jak je tento zákrok vůbec možný,” popisuje své pocity po zákroku pacientka Dominika, u níž kvůli vysokému počtu dioptrií byla nejvhodnějším řešením implantace nitroočních čoček ICL.

Nejmodernější laser VisuMax spolehlivě odstraňuje dioptrie i astigmatismus.
Autor: Neovize Group

20 – 40 let

Laserové operace s dokonalou přesností

Jedničkou mezi laserovými operacemi je v současnosti velmi šetrná metoda NeoSMILE 3D, která se provádí pomocí femtosekundového laseru a její součástí je i doživotní záruka. „Pod povrchem oční rohovky separuje precizní laser přebytečnou tkáň, která způsobuje neostré vidění. Tu pak chirurg z rohovky vyjme pomocí speciální pinzety. Navíc pokud je vše v pořádku a pacienti dodrží doporučený pooperační režim, mohou za týden či dva znovu sportovat nebo plavat,” vysvětluje primářka pražské kliniky DuoVize Lucie Valešová. Pokud pro někoho není laserová operace vhodná (z důvodu vysokých dioptrií či třeba tenké rohovky) je možná implantace nitroočních kontaktních čoček ICL. Ty se vkládají do oka před přirozenou oční čočku, takže fungují podobně jako kontaktní čočky s tím rozdílem, že není třeba se o ně nijak starat.

40 – 65 let

PRELEX zlepší vidění na čtení, na počítač i do dálky

Pokud patříte mezi většinu populace, která v druhé polovině života potřebuje brýle na čtení, existuje i řešení pro vás. Metoda PRELEX, při které oční chirurg nahradí vaši přirozenou oční čočku čočkou umělou – trifokální – přináší zlepšení vidění na blízko, na počítač i do dálky. Díky patnáctiminutovému bezbolestnému zákroku můžete zapomenout na otravné střídání několika různých dioptrických brýlí. Operace trvá přibližně patnáct minut, probíhá ambulantně, je bezbolestná a operuje se každé oko zvlášť s odstupem tří až sedmi dnů.

Od 65 let

Operace šedého zákalu zachraňuje zrak

Šedý zákal, nejčastější oční onemocnění ve vyšším věku, se dá léčit jedině operativně. Operace je rychlá, efektivní, díky moderní medicíně bezbolestná a navíc je po ní možné vidět dokonce lépe než před vznikem onemocnění.  Jediným řešením šedého zákalu je sice operace, ale jde o zcela bezbolestný a rychlý zákrok, při kterém se navíc můžete zbavit i dioptrií. “Při zákroku odstraníme poškozenou čočku z oka laserem či ultrazvukem a vyměníme ji za umělou, měkkou nitrooční čočku. Díky její vysoké kvalitě lze také korigovat další oční vady, pacient si může vybrat různé typy čoček podle svých potřeb,” vysvětluje přimářka brněnské oční kliniky NeoVize Šárka Skorkovská. Možnosti nitroočních čoček pokrývají takřka všechny druhy očních vad. Asférické čočky zlepšují vidění za šera, jsou ideální pro řízení auta či sledování televize. Torické korigují astigmatismus, tedy cylindrické dioptrie, kvůli kterým často lidé nosí brýle už od dětství. Bi- nebo trifokální čočky jsou vlastně ideálním řešením, protože upravují vidění do rozličných vzdáleností.

Více informací v odkazech níže.

www.duovize.cz tel.: 777 643 020

www.neovize.cz tel.: 775 858 700

 

Video se připravuje ...