Těchto pět firem bylo oceněno v rámci projektu Klenoty starého kontinentu. Ten v letošním roce oceňuje evropské společnosti s dlouhou tradicí a kulturním  vlivem na dnešní společnost.

 

Palírna U Zeleného stromu

Nejstarší výrobce lihovin v Evropě letos slaví 500 let od svého založení. Právě Palírna stojí za vznikem projektu Klenoty starého kontinentu, který usiluje o spojení tradičních evropských firem. Svou historii začala prostějovská Palírna U Zeleného stromu psát v roce 1518 a během své pětisetleté historie zažila vzestupy, ale i pády. Přesto si dokázala udržet vysoký standard. S jejími výrobky se můžete setkat po celé naší republice, ale také ve dvaceti zemích pěti světových kontinentů. Mezi nejznámější značky patří „česká whisky“ Stará žitná myslivecká, Vodka Blend 42 či Hanácká vodka.

 

...
Autor: archiv

Petrof

Rodinná firma, kterou v roce 1864 založil Antonín Petrof. Výroba klavírů a pianin se z malé dílny přesunula do prosperující továrny, která své výrobky vyváží do více než 65 zemí světa.

Zárukou kvality je pečlivé vybírání materiálů, kombinace tradičních postupů s moderní technologií a především poctivá ruční práce řemeslníků. Majiteli hudebních nástrojů s logem PETROF jsou například Paul McCartney, Peter Dvorský nebo Ennio Morricone.

 

...
Autor: archiv

Ruční papírna Velké Losiny

Papírenská manufaktura z jesenického podhůří vznikla podle dochovaných pramenů někdy v rozmezí let 1591–1596 a dodnes patří mezi nejstarší papírny v Evropě. Během staletí se vystřídalo několik vlastníků a tak jako mnoho dalších firem se i papírna v roce 1949 stala součástí národního podniku Olšanské papírny. V devadesátých letech se opět osamostatnila a dodnes prosperuje především díky náročným zákazníkům z celé Evropy i Ameriky. Stále se zde totiž vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. Tím se dosahuje vysoké kvality a trvanlivosti. Významnost papírny dokládá i fakt, že v roce 2001 byl areál firmy prohlášen národní kulturní památkou.

 

...
Autor: archiv

Tonak

Značka Tonak vznikla v roce 1799 v Novém Jičíně. Firma dosáhla celosvětové prestiže na poli výrobců klobouků a pokrývek hlavy obecně. Žádné koňské dostihy a významné události se dnes bez této značky neobejdou, což dokazuje i fakt, že Tonak vyváží své výrobky do 50 zemí světa. Za jejich úspěchem stojí především preciznost zpracování a vysoký podíl ruční práce na výrobě všech klobouků. A to i těch na běžné nošení, při kterém klobouk dodá vašemu oblečení nádech elegance.

...
Autor: archiv

Detoa

Severočeská firma Detoa byla založena v roce 1908 a už brzy poté se stala nejvýznamnějším výrobcem dřevěných perel, knoflíků a drobných soustružných dílků v celé Evropě. V roce 1927 rozšířila svůj sortiment o dřevěné hračky.

I přes trendy dnešní moderní doby v podobě mluvících plyšových hraček si české dřevěné hračky stále zachovávají svou popularitu. Velký podíl na tom má jejich tradičnost, zájem o ekologičnost a kvalitní dřevo, které se těží v horských oblastech. V současné době je největším, nejstarším a také jedním z posledních výrobců v tomto odvětví v České republice i v Evropě.

 

...
Autor: archiv