Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schwarzenberg skončil opět v nemocnici. Jaký zákrok musel podstoupit?

Autor: Jakub Veinlich - 
31. ledna 2019
21:45

Nejstarší český poslanec a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je opět v nemocnici. Po kolapsu přímo v Poslanecké sněmovně a po zápalu plic ale nejde podle několika zdrojů Blesk Zpráv o nic vážného. Kníže by měl jít opět brzy domů.

„Sděluji, že o omluvení své neúčasti požádali tyto poslankyně a poslanci,“ začínal jednání Poslanecké sněmovny ve středu a ve čtvrtek její šéf Radek Vondráček (ANO). Mezi omluvenými byl právě i „kníže“ Schwarzenberg. „Zdravotní důvody,“ odůvodnil jeho absenci Vondráček.

Podle několika zdrojů Blesk Zpráv blízkých TOP 09 je Karel Schwarzenberg v jedné z pražských nemocnic. „Nezlobte se, ale tuto informaci vám potvrdit nemohu. Nejsem oprávněný informovat o zdravotním stavu kohokoliv,“ nepotvrdil ale ani nevyvrátil informace redakce předseda poslaneckého klubu a spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nejde vůbec o nic závažného, ale o plánovaný zákrok,“ řekl redakci jeden ze zdrojů.

Video  Schwarzenberg (80) upadl ve Sněmovně: Vyděšení poslanci přerušili schůzi  - PSP
Video se připravuje ...

Na tom se shodl i s dalším člověkem, který má blízko k TOP 09. „Není to skutečně nic vážného, pan Schwarzenberg je jen zavodněný, a tak mu lékaři chtějí ulevit,“ upřesnil.

Bývalý ministr zahraničí a neúspěšný kandidát na prezidenta v roce 2013 chyběl ve Sněmovně ve středu a ve čtvrtek tento týden – během pátku by měl nemocnici opustit a vrátit se zpět domů.

Kolaps přímo ve Sněmovně

„Ano, prosím, zavolejte záchrannou službu,“ zahlásil loni v září do mikrofonu při jednání Sněmovny její místopředseda Petr Fiala z ODS. Reagoval tak na volání ostatních poslanců, kteří tou dobou sbírali Schwarzenberga ze země.

„Zaplať pánbůh to vypadá na opravdu kratičkou nevolnost. Je u něj sice lékař a vyšetřuje ho, ale byla to jen opravdu chvilková indispozice přímo v sále,“ reagoval tehdy pro Blesk Zprávy předseda poslanců TOP 09 Kalousek. Zavrávorání Schwarzenberga přitom natočily i sněmovní kamery.

Lékaři vyšetřili poslance přímo ve Sněmovně, naměřili mu EKG a „zavedli žilní vstup,“ potvrdila tehdy mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Sanitka pak převezla Schwarzenberga do nemocnice. Po pár hodinách už byl ale opět plný elánu. „Děkuju za optání, už je vše v pořádku. Už zase blbnu,“ řekl bývalý šéf české diplomacie do telefonu redaktorovi Blesk Zpráv a se smíchem se rozloučil. 

Zápal plic a šedý zákal

Podle informací Blesk Zpráv byl Schwarzenberg v nemocnici také těsně po prezidentských volbách. Tehdy ho lékaři hospitalizovali údajně s podezřením na zápal plic. V prosinci 2017 si Schwarzenberg redaktorce Blesku posteskl, že už ho zdraví příliš neposlouchá. „Je to blbé, popravdě řečeno. Bude mi osmdesát a v poslední době ty důsledky stáří cítím. Pajdám jako prezident, ohluchl jsem jako pan prezident, teď mi budou operovat šedý zákal,“ prozradil před dvěma lety poslanec.

Video  Kalousek unikl smrti. Promluvil o kolapsu Schwarzenberga i Vánocích s maminkou  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

hejhej ( 1. února 2019 13:09 )

Schwarzenberg je starý, nesoudný, nerudný dědek.Po prohrané prezidentské kampani tvrdil, že skončí s politikou - lhář, ale peníze za chrápání v PS mu nesmrdí. Je tam stejně k ničemu. Je trapný stejně jako ti, co ho volí.

salto ( 1. února 2019 10:18 )

Jako člověku mu přeji pevné zdraví, ale jako politik by měl jít už dávno do pr...yč a nedělat zlou krev.

pavel11 ( 1. února 2019 09:25 )

Nemám ho rád ale nepřeji mu nic zlého jen mně mrzí jeho spojení ze zločincem,křivákem Kalouskem

kradlous ( 1. února 2019 09:15 )

Rakouský kníže Blekota zase jenom usnul a lekl se když ho šupák Kradlousek budil když měl hlasovat.

xiioma ( 1. února 2019 08:45 )

Pan Schwarzenberg je borec, ale v tomto věku už "time to say goodbye" a odpočívat v klidu někde v soukromí na panství, kde se nebude nikdo pošklebovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa