Galerie výtvarného umění, která se nachází v centru Ostravy, by se měla dočkat velkého rozšíření. Nová moderní budova by se měla nacházet za současnou dominantní cihlovou budovou, která se nachází v blízkosti proslulé kavárny Elektra.

Nová přístavba galerie má poetický název Bílý stín. Stavba se chystá od roku 2011, nebyly ale na ni peníze. Odhadovaná cena stavby je 600 milionů. Náklady by si měli rozdělit stát, Moravskoslezský kraj a město Ostrava.

„Spolufinancování na základě memoranda, které bylo uzavřeno, je takové, že Moravskoslezský kraj zaplatí 150 milionů korun, město Ostrava 150 milionů korun a ministerstvo kultury 300 milionů korun,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Součástí sedmipatrové novostavby budou i garáže pro desítky aut. „Dojde vlastně k rozšíření stávajících prostor, protože dneska v depozitech v podstatě máme 90 procent věcí, které galerie má. Budova by měla mít dvě podzemní podlaží a sedm nadzemních podlaží. Mělo by tam být 82 parkovacích míst. Mělo by to galerii umožnit dělat tematické výstavy a mít stálou expozici,“ informoval náměstek Curylo.

Vyndají díla z depozitáře

Díky nové budově toho návštěvníci uvidí mnohem více než dosud. Současná budova z roku 1926 je pro potřeby galerie nedostačující a spousta děl musí být uložena v depozitáři.

„Pokud všechno půjde dobře a projektant bude vybrán tak, aby stavební povolení bylo dokončeno i na samotnou stavbu, tak realizace včetně začínajících bouracích prací by mohla být v srpnu roku 2020,“ dodal Curylo.

Stavba by za ideálních podmínek měla trvat zhruba dva roky, dokončena by měla být na podzim roku 2022, od počátku roku 2023 by mohla být uvedena do provozu.

VIDEO: Vernisáž v Národní galerii v Praze.