Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak poznáte, že vám hrozí rakovina: Tyto typy napadají Čechy nejčastěji

  • 4. února 2019 | 06:00

    Právě dnes, 4. února, je světový den boje proti rakovině. A přestože letošním hlavním tématem jsou nádorová onemocnění plic, která svou léčbou patří také mezi nejnákladnější formy rakoviny, Čechy mnohem častěji postihují jiné typy nádorových onemocnění. Které to jsou a jak je včas rozpoznat?

  • Rakovina kůže

    ...
    Autor: istockphoto.com

    Rakovina kůže je vůbec nejčastějším nádorovým onemocněním, které postihuje českou populaci. Existují i takové druhy, které nejsou tak agresivní a dají se poměrně snadno léčit, ale melanom mezi ně bohužel nepatří. Jedná se o nejagresivnější kožní nádor, který metastázuje do kůže, lymfatických uzlin i do vnitřních orgánů, jako jsou mozek, střeva a plíce. Za posledních 40 let přitom jeho výskyt v České republice stoupl sedmkrát.

    Melanom může vypadat jako skvrna, která se náhle objevila na pokožce a od okolní kůže se liší jen svým zbarvením. Někdy se rozvine z mateřského znaménka, které má člověk na kůži již mnoho let. K lékaři byste se měli vypravit v momentě, kdy zaznamenáte náhlou změnu znaménka. Pokud se objeví ztmavnutí nebo nerovnoměrné probarvení, změna tvaru nebo vystoupnutí, je třeba jednat. Ideální je nechat si svá znaménka pravidelně jednou za rok zkontrolovat u dermatologa.

     

  • Rakovina prsu

    Autor: Profimedia

    Druhým nejčastějším nádorovým onemocněním v České republice je rakovina prsu. Příčiny jejího vzniku, stejně jako u jiných druhů rakoviny, nejsou přesně známy. Existují ale rizikové faktory, které pravděpodobnost rozvoje rakoviny prsu zvyšují. Mezi ně patří věk – čím starší žena, tím vyšší riziko. A také dědičnost a genetika. Mezi rizikovější faktory patří ale také porod prvního dítěte po třicítce, časná menstruace, pozdní menopauza, nadváha a nadměrné užívání alkoholu.

    Nádor prsu se hlásí plíživě a z počátku většinou nebolí. Signály mohou být různé – od citlivé kůže přes nápadnou bulku až po výtok z bradavky. Proto je důležité prsa každý měsíc svépomocí kontrolovat, ideálně vždy po menstruaci. Dobrá zpráva je, že rakovina prsu je velmi dobře léčitelná. Je ale důležité přijít včas!

  • Rakovina trávicího traktu

    Autor: iStock

    Do této skupiny patří rakovina jícnu, žaludku, ale i rakovina tlustého střeva a konečníku. Nejčastější u nás je potom rakovina žaludku a právě tlustého střeva. V případě rakoviny žaludku je na vině vzniku karcinomu špatný životní styl – konzumace soli, tvrdého alkoholu, plesnivých potravin a kouření. Mezi příznaky, že máte rakovinu žaludku, patří nejčastěji ztráta chuti k jídlu a pocit na zvracení, krev ve stolici, hubnutí, slabost, únava a bolest břicha.

    Rakovina tlustého střeva je u nás bohužel na vzestupu, a proto je velmi důležité nepodceňovat prevenci! Pokud je vám kolem pětačtyřiceti let, máte nejvyšší čas zajít si na vyšetření. Právě v tomto věku se totiž riziko vzniku tohoto typu rakoviny zvyšuje. Na vině jsou pak také obezita, sedavý životní styl, špatné životní prostředí a nevhodné diety či chemicky upravované potraviny.

  • Rakovina mužských pohlavních orgánů

    Autor: iStock.com

    Rakovina penisu, rakovina varlat a rakovina prostaty patří mezi další typy rakoviny, u kterých se velmi zanedbává prevence. Z velké části je to způsobeno tím, že jde o citlivé orgány, o kterých muži neradi mluví, pokud na sobě pozorují nějaké problémy. 

    Rakovina prostaty je poměrně běžné onemocnění, které postupuje velmi pomalu. Jejím příznakem jsou problémy s močením – potíže s jeho začátkem, neschopnost se dlouho vymočit, časté močení hlavně v noci, slabý nebo přerušovaný proud moči, bolest a pálení při močení. Další příznaky, které dostanou pacienty do ordinací, jsou bolestivá ejakulace, krev v moči nebo ve spermatu, častá bolest nebo ztuhlost v zádech, bocích nebo horní části stehen.

    Rakovina varlat je naštěstí vůbec nejlépe léčitelnou formou rakoviny. Ovšem jen v případě, že je včas diagnostikována. Nejčastěji se rozvíjí u mužů mezi 20. a 34. rokem věku. Jedná se o velmi agresivní nádor, který rychle roste a tvoří metastázy, proto je nezbytné ihned vyhledat lékaře – urologa či onkologa. Vydejte se k němu v případě nahmatání si bulky ve varleti, bolestivosti varlat, v případě jinak nevysvětlitelných bolestí břicha či zad v bederní oblasti.

  • Rakovina močového traktu

    Autor: iStock.com

    Zatímco jiné typy rakoviny, jako je třeba rakovina prsu, napadají v převážné většině ženy, rakovina močového měchýře se ve větší míře týká mužů. Nejvíce si s osudem zahrávají kuřáci – riziko, že onemocní nádorem močového měchýře, je oproti nekuřákům čtyřnásobné! A i když s kouřením ihned přestanou, stále to trvá zhruba dvacet let, než se dostanou na úroveň běžné nekuřácké populace.

    Velkým problémem je skutečnost, že rakovina močového měchýře je velmi záludná a trvá velmi dlouho, než postřehnete, že se něco děje. Asi u 75 procent pacientů se jako první objeví krev v moči. Ta může v močových cestách tvořit sraženiny, močení je pak zčásti nebo zcela znemožněno a je doprovázeno silnými bolestmi v podbřišku. Asi třetina pacientů pociťuje dráždivé příznaky spojené s bolestivým močením.

  • Zajímáte se o zdravý životní styl? Naplánujte si ho!

    Náš tip:  Pokud to se změnou zdravotního stylu myslíte opravdu vážně, doporučujeme vám nový zápisník Můj (re)start, který vám to výrazně usnadní. Je nedatovaný, takže se zapisováním můžete  začít kdykoli. Zaznamenáte si do něj nejen jídelníček, ale také cvičení a své motivace a cíle. S tím vám pomůže výživový poradce Petr Havlíček, svými tipy, ale také dietními recepty. Zápisník právě teď v síti  knihkupectví a ve vybraných trafikách za 249 Kč.

    Můj restart
    Autor: red

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...