Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Putin vrací Trumpovi úder: Od odzbrojovací smlouvy odstupuje i Rusko. A rovnou chystá nové rakety

Aktualizováno -
2. února 2019
13:25
Autor: ČTK, AKu - 
2. února 2019
11:00

Rusko rovněž odstupuje od smlouvy s USA o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Na setkání s ministry zahraničí Sergejem Lavrovem a obrany Sergejem Šohguem to dnes řekl prezident Vladimir Putin, informovala agentura TASS. Podle agentury Reuters Putin souhlasí s návrhem ministerstva obrany začít vyrábět nadzvukovou raketu středního doletu. Žádné rakety ve světě ale Moskva podle prezidenta nerozmístí, pokud tak neučiní USA. Lítost nad rozhodnutím Ruska již vyjádřili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Spojené státy již v pátek oznámily odstoupení od smlouvy INF. Podle Washingtonu ji totiž Moskva porušuje. Rusko to odmítá. Americkým krokem se spustila půlroční výpovědní lhůta, během níž je ještě možné o osudu dohody jednat.

„Budeme postupovat následovně: Naše odpověď bude zrcadlová,“ uvedl podle agentury TASS Putin s tím, že stejně jako USA i Rusko od INF odstupuje. „Američtí partneři oznámili, že přerušují svou účast na dohodě a my uděláme totéž. Oznámili, že budou provádět výzkum a vývoj a my budeme dělat totéž,“ dodal prezident.

Prezident zároveň nařídil, aby ruští diplomaté přestali iniciovat jednání o smlouvě se Spojenými státy. Rozhovory podle něj nicméně Rusko nadále vítá. „Všechny naše návrhy, stejně jako předtím, zůstávají v této oblasti na stole a dveře pro rozhovory jsou otevřené,“ řekl Putin.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov na schůzce Američany obvinil, že smlouvu INF porušují již od roku 1999. V rozporu s ní bylo podle něj mimo jiné umístění systému protiraketové obrany v Evropě. Washington porušuje podle šéfa ruské diplomacie i jiné smlouvy včetně té o nešíření jaderných zbraní. Moskva podle něj podnikla vše pro to, aby smlouvu INF zachránila. „Američané ale ztratili jakýkoli zájem,“ dodal Lavrov.

Rusko podle prezidenta bude po odstoupení od smlouvy INF vyrábět nové zbraně, nenechá se ale zatáhnout do nových nákladných závodů ve zbrojení. Putin zároveň slíbil, že Rusko nerozmístí zbraně středního a krátkého doletu v Evropě ani jiných částech světa, dokud tak neučiní Spojené státy.

Nové rakety nejdříve za pět let

Ministr obrany Šojgu prezidentovi řekl, že začne armáda na základě aktuálního vývoje situace pracovat mimo jiné na vývoji pozemní verze rakety s plochou dráhou letu Kalibr, která je v současnosti v souladu se smlouvou INF jen na palubách ruských vojenských lodí. Vyvíjet se podle Šojgua má také nová nadzvuková střela středního doletu. Už dříve ruské politické špičky hovořily o vývoji nadzvukových raket delšího doletu.

Vytvoření zásadně nových raketových zbraní může trvat pět i více let, řekl agentuře RIA Novosti vědecký pracovník ruského Ústavu kosmické politiky Ivan Mojsejev. Předpokladem je mimo jiné rovnoměrné financování projektu. Člen výboru horní parlamentní komory pro obranu a bezpečnost Franc Klincevič upozornil, že je to složitý proces, ale během dvou let by podle něj mohli Rusové mít prototyp takové rakety.

Putin zároveň na dnešní schůzce slíbil, že Rusko nerozmístí zbraně středního a krátkého doletu v Evropě ani jiných částech světa, dokud tak neučiní Spojené státy.

Ministr zahraničí ČR Tomáš Petříček a premiér Andrej Babiš vyjádřili lítost nad tím, že Rusko od smlouvy o likvidaci raket odstoupilo. Věří ale, že zvítězí rozum a obě velmoci se domluví.

Video  „Studená válka je věcí minulosti.“ Putin s Trumpem narovnávali vztahy mezi Ruskem a USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Samo ( 24. února 2019 22:22 )

V Afganistánu byli jako první Rusové a odtáhli odsud jako spráskaní psi a zahynulo zde 15 tisíc ruských vojáků a nepočítaně těžce zraněných od výbuchu min a podobných věcí.Co je to Lýbie, to je nějaké nové ruské ženské jméno?

Samo ( 24. února 2019 21:49 )

Pokosu, ty jsi ten pravý magor, který tu papouškuje ruskou dezinformační propagandu. Na Majdanu byli ostřelovači z ruských tajných služeb a stejně tak na východní Ukrajině jsou vojáci ruské armády na dovolené už několik roků.

anonym1 ( 2. února 2019 19:12 )

Putin veřejně prohlásil že mstu Evropa odsere a vy mu tady tleskáte.

anonym1 ( 2. února 2019 19:06 )

Nevěří v to, aby se dali přinut k pozvání jako v 68?

PPP150W ( 2. února 2019 15:09 )

USA udělali to, na co Rusové čekali. Jejich reakce byla tak rychlá, že se ani nechce věřit, že na to nebyli připraveni.

Zobrazit celou diskusi