„Maďarsko v roce 1945 bylo zvláštní zemí. Bylo královstvím bez krále. Přestože je suchozemským státem, velel mu admirál a v tu dobu ho okupoval jeho německý spojenec,“ uvedl organizátor akce David Kincl.

Na bojišti ale bojovali Maďaři po boku Němců ochotně. Z Rudé armády měli hrůzu a s Rumuny měli územní spory. „Bitva to proto byla velmi krutá a krvavá,“ zdůraznil Kincl.

Dramaticky to vypadalo i při pouhé ukázce tehdejších bojů. Na bojišti zněla střelbu z děl, kulometů, minometů i lehkých zbraní. Do bojů zasáhlo i několik vozidel včetně legendárního tanku T34.



Bojují ve volném čase

O ukázky bitvy se v Ořechově postaralo několik set nadšenců druhé světové války z pěti zemí. „Nikdo z nich není profesionál, mají to jako svůj koníček, do kterého museli investovat desetitisíce korun,“ upozornil pořadatel akce.

Bitva o Budapešť

Byla jednou z nejkrvavějších bitev 2. světové války. Zapojilo se do ní přes půl milionů vojáků. Na jedné straně bojovali Němci a Maďaři, na druhé Sovětský svaz a Rumunsko. Boje začaly 29. října 1944 a trvaly do 13. února 1945. Po vítězství se Rudé armádě otevřela cesta na Vídeň, Bratislavu a Brno.