Pravnuk bývalého česko-slovenského politika Vávry Šrobára (†83) byl vždycky zvyklý žít na plné pecky. Není divu, že mu tak jeho kamarádi dopřáli stejně bujarou i pietní oslavu po pohřbu, jak si ostatně přál už za života.

Samotný pohřeb se konal v neděli v Katedrále Svatého Martina, přesně týden poté, co Fedor Šrobár naposledy vydechnul. Zavítala na něj i hrstka známých lidí – například zpěvák Pavel Drapák (54) a jeho manželka Janette, prezident Slovenského fotbalového svazu Ján Kováčik (56), nebo Fedorova blízká přítelkyně Erika Judínyová (48).

Ta byla smrtí svého kamaráda velice zdrcená. „Byl vždycky pro každou srandu a myslím, že nejen proto nám všem bude chybět. Podle mě to byl čistý a charakterní člověk,“ vyjádřila se pro Plusku krásná moderátorka slovenské televizní stanice Markíza.

Po vážném obřadu však následoval divoký večírek v baru v centru Bratislavy, který na památku Šrobára zorganizoval jeho nejlepší kamarád Paľo. Celá akce začala ve dvě hodiny odpoledne a velice netradičně ji odstartovala slovenská hymna, při které překvapení smuteční hosté pochopitelně museli povstat.

Poté se promítal dvacetiminutový dokument, který mapoval život tohoto slovenského bonvivána. Na záběrech nechyběly jeho opilecké excesy a kupodivu ani užívání lehkých drog. Hudebním podkresem celého filmečku byl vulgární rap v podání Paľa.

Po skončení promítání, kdy se na plátně objevilo Šrobárovo krédo „je*ať, ničoho sa nebáť“, což nejspíš nepotřebuje žádný překlad, zazpíval Drapák Šrobárovu nejoblíbenější písničku Na Kráľovej holi. Nejlepší kamarád večírkového démona Šrobára Paľo se pokusil vybírat i peníze na jeho sochu, do bílého klobouku, kolem kterého umístil několik čajových svíček, vyžebral ovšem jen pár drobných.

A aby nebylo bizarních situací málo, během celé smuteční hostiny byly hostům k dispozici kartonové makety Fedora v lehce nadživotní velikosti, přesto však se skleničkou v ruce (jak také jinak). Návštěvníci téhle neobvyklé akce se s nimi fotili a jedna dáma si s jednou z nich dokonce zatančila…

Zda se na tuhle lehce morbidní párty, na níž se zpívalo karaoke, dostavil i dlouho utajovaný Šrobárův syn Fedor, je zatím nejasné. S otcem si totiž nikdy nebyl příliš blízký, a i když nosí jeho jméno, podle Plusky nikdy nesouhlasil s jeho nočním životním stylem. Nedokázal mu odpustit ani to, že opustil jeho matku. Vede také příkladnější život a pracuje jako uznávaný právník v oblasti vymáhání pohledávek.

Přestože v Česku nebyl Fedor Šrobár nijak zvlášť známý, ve slovenském šoubyznysu platil za legendu. Tenhle bohém nechyběl nikdy na žádné akci a vždycky to tam dokázal jaksepatří rozjet. Svými alkoholovými eskapádami, během nichž se opíjel takřka do němoty a pak se válel po ulicích, poměrně pravidelně plnil titulní strany. Poslední divoká jízda se mu ale stala osudnou, v říjnu při cestě domů z večírku nešťastně upadnul na schodech a zranil si hlavu. Z umělého spánku se již neprobral a po několika měsících v komatu zesnul...

VIDEO: U nás se velkolepého pohřbu dočkal Luděk Munzar: Jak obřad probíral?

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Luďka Munzara (†85): Obřad, jaký Národní divadlo nepamatuje! Aleš Brunclík

Fotogalerie
28 fotografií