Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zlatá mládež v zemi bídy: Luxusu si užívají i dcery exprezidenta Venezuely

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. února 2019
12:45

Děti venezuelské elity a nejbližších spolupracovníků prezidenta Nicoláse Madura krize, ve které se jejich země ocitla, moc netrápí. Dál si žijí v luxusu a užívají si života v přepychu, svůj volný čas tráví v exotických destinacích nebo ve společnosti svých oblíbených celebrit. Majetku po otci si například užívá také dcera bývalého prezidenta Huga Cháveze Maria Gabriela (38), informoval deník Daily Mail. Její mladší sestra už dřív utekla za lepším životem do Francie.

Chávezová a další „zlatá mládež“ naprosto zapomněly na heslo Chávezovy vlády: „Být bohatý je špatné.“ Na svých sociálních sítích se pravidelně chlubí svým pestrým životem, jmění Chávezové se odhaduje v přepočtu na téměř 90 miliard korun. K majetku přišla hlavně v době, kdy působila jako otcova první dáma. Je nejbohatší ženou Venezuely, peníze má podle všeho ukryté v evropských bankách.

Maria Gabriela Chávezová ve štábu OSN v New Yorku. Maria Gabriela Chávezová ve štábu OSN v New Yorku. | Profimedia.cz

Zatímco profily dětí bohatých plní snímky jejich opulentního života, Venezuelci trpí pod Madurovou vládou. Také Chávezová nástupce svého otce v roce 2013 podpořila, sama si užívá diplomatické imunity poté, co pro ni režim vytvořil funkci „alternativní velvyslankyně Venezuely při OSN“. Její mladší sestra, Rosines Chávezová (21), v hanbě utekla ze země.

Princezna Chávezová žije v Paříži

Rosines byla terčem obrovské kritiky právě poté, co na sociálních sítích v roce 2016 sdílela snímek, na kterém se ovíjí bankovkami. Pár hodin po publikování snímku odletěla do Francie, kde si užívá bezstarostný život vysokoškolačky. Rosines studuje na pařížské Sorbonně. Venezuelci jí přezdívají princezna.

Oproti tomu poplatky za vysokoškolské vzdělání jsou ve Venezuele tak vysoké, že si je skoro nikdo nemůže dovolit. Učitelé v zemi učí zadarmo, kvůli hyperinflaci jsou z nich, stejně jako z mnohých dalších, žebráci.

Rosines Chávezová studuje v Paříži, vede opulentní život a nakupuje u luxusních značek. Mezi Venezuelci si vysloužila přezdívku princezna. Rosines Chávezová studuje v Paříži, vede opulentní život a nakupuje u luxusních značek. Mezi Venezuelci si vysloužila přezdívku princezna. | reprofoto/twitter

Bohatství si užívá také prezident Maduro, minulý rok byl přistižen, jak si ve vyhlášené istanbulské restauraci dává steak. Běžní Venezuelci si přitom ani nemůžou dovolit koupit čerstvé maso. Také prezidentovi nevlastní synové Yoswal a Walter Gavidia Floresovi rozhazují peníze, kde se dá. Naposledy si vyrazili na 18 dní do Paříže.

Madurovi nevlastní synové utrácí ve Francii

Floresovi se ubytovali v hotelu Ritz, kde jedna noc vyjde na 13 tisíc, jen snídaně pak na 900 korun. Celkově se jim podařilo utratit tolik, kolik činí plat dvou tisíc Venezuelanů za měsíc. Tamní lidé nemají finance ani na to, aby si pořídili základní potraviny a další věci, například toaletní papír. Jedna z 12 venezuelských rodin musí denně probírat popelnice, aby její členové měli aspoň něco k jídlu.

Walter, Yoswal a jejich další bratr Yosser čelí obvinění z praní špinavých peněz, které proti nim loni vznesl americký senátor Marc Rubio. Ještě hůř jsou na tom jejich bratranci Efrain Antonio Campo Flores a Franqui Francisco Flores, synovci první dámy Cilie Floresové, kteří byli v roce 2017 ve Spojených státech odsouzení na 18 let ve vězení za pašování kokainu.

Nicolacito: Ovládnu Bílý dům

Dcera Madurovy pravé ruky Diosdada Cabella Daniela je rovněž zvyklá žít v luxusu, ten jí poskytuje nejen otec, ale i její přítel, popový zpěvák Omar Acedo. Zcela v ústraní žije Madurův syn Nicolacito, ze kterého před dvěma roky vystoupil bizarním prohlášením, že pokud Donald Trump do Venezuely vyšle armádu, on sestřelí New York a ovládne Bílý dům.

Maduro na počátku ledna nastoupil do svého druhého funkčního období. Venezuela se za jeho vlády proměnila z jedné z nejbohatších zemí v Latinské Americe ve stát zmítaný hospodářskou krizí. Opozice a západní státy v čele s USA označily prezidentské volby, které proběhly v roce 2018, za nedemokratické a nesvobodné a opoziční lídr Juan Guaidó se 23. ledna prohlásil za prezidenta.

Více než desítka států Evropské unie včetně Česka v pondělí uznala šéfa venezuelského parlamentu Guaidóa úřadujícím prezidentem, uznává ho i USA. Opoziční lídr má podle nich jako dočasná hlava Venezuely legitimitu uspořádat svobodné volby. Za Madurem naopak stojí Rusko, Bělorusko, Čína, Turecko nebo Írán. 

Agent_007 ( 6. února 2019 05:03 )

Pokud to vyrabují ušáci a udělají z toho druhou Libyii,tak zlatá mládež zmizí.

janhu ( 6. února 2019 02:05 )

peníze má podle všeho ukryté v evropských bankách??????.........takže opět lži bez důkazů a ani netušíte kde nějaké peníze má

mord ( 6. února 2019 01:19 )

proč se nepostaráš šmudlo?

Taurus70 ( 5. února 2019 19:50 )

Tak toto je opravdu stupidni clanek😵

janhu ( 5. února 2019 18:42 )

Maduro byl demokraticky zvolen ,je právoplatný prezident , Nejvyšší soud Venezuely označil veškeré kroky a zákony, které parlament přijímá v rozporu s ústavou, za neplatné opět článek hitlerovské propagandy USA , at ukážou děti miliardářských zlodějů z venezuely ...majetky oligarchů z ukrajiny x násobně větší Sankce USA zabíjejí obyčejné Venezuelany, „Sankce jsou smrtící," uvedl v rozhovoru s publikací a poznamenal, že nejchudší části obyvatelstva trpí nejvíce, umírají bez jídla nebo léků. http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/sankce-usa-zabijeji-obycejne-venezuelany-ale-osn-neposlouc ha/ navštívil zvláštní zpravodaj OSN Venezuelu a ve své zprávě dospěl k závěru, že sankce USA hrají klíčovou roli v hospodářské krizi, která v zemi převládá. jsou sankce USA vůči Venezuele nelegální a mohou být považovány za zločin proti lidskosti. Obvinil Spojené státy, že vedou ekonomickou válku proti Venezuelě, kvůli níž trpí obyčejní lidé. 2017 https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-venezuela-sankce.A170825_183309_zahranicni_mpl https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/sankce-usa-vuci-venezuele-mohou-vest-k-jejimu-bankrotu_44 3654.html 2018 https://www.consilium.europa.eu/cs/press/press-releases/2018/06/25/venezuela-eu-add s-11-officials-to-sanctions-list/ https://www.euroskop.cz/8956/32054/clanek/unie-o-rok-prodlouzila-sve-sankce-vuci-venezuele/ https://www.zlato.cz/zlato/zlate-sankce-venezuelu/ 2019 https://eurozpravy.cz/zahranicni/amerika/247640-venezuela-upada-do-krize-sankce-mohou-zlomit -tamni-armadu/ https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/usa-pritvrzuji-vuci-venezuele-vyhlasily-sankce-vuci-statni-r/ r~6a2f032a233f11e9b981ac1f6b220ee8/ NA VENEZUELU BYLY VYHLÁŠENY SANKCE VE VŠECH ODVĚTVÍCH JIŽ 5 LET JEN PROTO ŽE SE VZEPŘELY VŮLI USA PRO PRIVATIZACI ROPY informujte obyvatele venezuely o tom ,že ja jejich chudobu můžou zrůdy z USA a teroristi placení z usa

Zobrazit celou diskusi