Narozeninová pochoutka byla metr vysoká a plná dobrot. Základem dortu bylo 20 kg sena a na něm pak rozložené samé dobroty. „Je tam čínské zelí, červená řepa, petržel, červený a zelený salát. A hlavně nechybí klasický červený a medový meloun, které má Růženka moc ráda,“ řekl ošetřovatel Robert Bultas (39). 

Zdárně přibývá

Samičku vzácného nosorožce indického Růženku milují hlavně děti. A ta se má v zoo k světu. „Když se před dvěma lety narodila, vážila 47 kg, loni to bylo 602 kg a letos už je to bez jednoho kilogramu jedna tuna,“ pochlubil se mluvčí zoo Martin Vobruba.

Letošní Vánoce už ale Růženka v Plzni neoslaví. „Někdy v druhé polovině roku odjede do nějaké evropské zoo, kde by měla založit nový chov. Nevíme ještě, kam to bude,“ dodal Vobruba.

Sex měli 51 minut

Zajímavé u nosorožce indického je jeho rozmnožování. Aby byl oplozovací akt úspěšný, musí trvat minimálně půl hodiny. „Růženčina máma Manjula (11) si užívala s jejím tátou Baabuuem (14) dokonce celých 51 minut,“ řekl Vobruba s tím, že tento druh nosorožců se dožívá až 40 let a samice může za život porodit až 7 mláďat.    

Jméno Růženka navrhly děti

Růženka je velice hravá a temperamentní. Podle ošetřovatelů je také mnohem akčnější, než byla její o čtyři roky starší sestra Maruška. Moc ráda se bahní v jílu a koupe se ve vnitřním bazénku. Jméno Růženka navrhly plzeňské děti už měsíc po jejím narození.

Jsou jediní v Česku

Samotný porod Růženky byl velmi rychlý a bezproblémový. Trval jen jednu minutu! Matka Manjula ji čekala o 6 dní déle, byla tak březí 485 dnů. Růženka je spolu se svými rodiči Manjulou a Baabuuem jediným zástupcem nosorožce indického v Česku.

Hrozí jim vyhubení

Jsou častým cílem pytláků a překupníků s nosorožčími rohy. Prášek z nich je v Asii považovaný za afrodiziakum a lék. V Evropě tento druh chovají ve 24 zoologických zahradách, u nás pouze v Plzni. Celkově čítá světová populace těchto ohrožených savců kolem 2 500 exemplářů.

Vzácný nosorožec indický

Nosorožec indický žije v severovýchodní Indii, Nepálu a Bhútánu. Drží se v blízkosti vody, ve které tráví také poměrně dost času. Je to samotář, který se ráno a večer vydává za potravou a po zbytek dne odpočívá. Živí se listím, trávou a různými rostlinami.