Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Falešný chirurg na operaci: Už v minulosti se vydával za doktora

Autor: ČTK - 
5. února 2019
20:17

V Rumunsku vyšetřují Itala, který se na rumunských klinikách údajně vydával za plastického chirurga. Úřady mu zřejmě vydaly povolení na základě falešného diplomu z Kosova, licenci lékařského svazu ale neobdržel.

Podezření vzbudil u nemocničního personálu mimo jiné tím, že si neuměl správně navléci chirurgické rukavice, uvedla agentura AP. Matteo Politi, který v Rumunsku vystupoval i pod jménem Matthew Mode, podle médií téměř rok působil na klinikách v Bukurešti a okolí.

Italská společnost Monza Group, která v zemi působí, prohlásila, že se podílel tak na jedné operaci. Ministryně zdravotnictví Sorina Pinteaová obvinila z pochybení soukromé kliniky. Přesné okolnosti, za nichž úřady Politimu v březnu loňského roku vydaly povolení, jsou předmětem vyšetřování.

Podle italských médií byl Politi v rodné zemi, kde se v minulosti také vydával za doktora, odsouzen k podmíněnému trestu již v roce 2011. Vystudoval prý pouze střední školu, ale podařilo se mu se pod falešným jménem nechat zaměstnat v řadě italských nemocnic.

Prozatím nejsou k dispozici informace, že by někteří pacienti trpěli v důsledku jeho rumunského působení zdravotními následky. Kde se Politi v současnosti nachází, není podle agentury AP známo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání