Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hlavní sestra Strnadová: Proč chybí zdravotní sestry? Je málo mladých uchazečů o práci

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
6. února 2019
06:20

Za nedostatek zdravotních sester může kombinace více faktorů, především ale velké demografické změny posledních let, jak řekla v pořadu Blesk.cz Epicentrum hlavní sestra České republiky Alice Strnadová. „Zatímco v 90. letech jsme měli v populaci cca 250 tisíc patnáctiletých osob, které se rozhodují pro své budoucí povolání, tak nyní máme v té samé populační křivce těch osob pouze 90 tisíc. To znamená, že nám chybějí pracovní síly na trhu práce,“ upřesnila. Zároveň připustila, že také ze zdravotnictví hodně sester odchází do jiných oborů.

Strnadová odmítla, že by ministerstvo proti odlivu zdravotních sester nic nedělalo. „Personální stabilizaci považujeme za jednu z priorit ministerstva zdravotnictví a činíme mnoho opatření k tomu, aby ta situace se zlepšila. Patří k nim trvalé zvyšování ohodnocení těch sester,“ uvedla hlavní sestra s tím, že se podařilo navýšit jak tarifní platy, tak i příplatky za směnný provoz, ve kterém sester ubývá nejvíce.

Dále vyjmenovala snižování byrokratické zátěže, jako je novelizace vyhlášky o zdravotnické dokumentaci. Také se uvažuje o zavedení výsluh nebo příspěvku na bydlení. Zdravotních sester ale chybí v českém zdravotnictví přes dva tisíce. Ty stávající kvůli vyššímu pracovnímu nasazení často slouží hodně přesčasů, jsou tak přetěžované a vyčerpané, což může mít vliv na kvalitu jejich péče. Často ze zdravotnictví utíkají za méně náročnou prací za stejné peníze.

Pomůže nový studijní obor?

S nedostatkem sester se potýká například i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Chybí nám v nemocnici zhruba 70 sester, z toho 50 v oboru intenzivní péče,“ řekl František Duška, přednosta kliniky ARO vinohradské nemocnice. Jako proděkan na 3. lékařské fakultě je také garantem letos nově otevřeného navazujícího magisterského oboru Intenzivní péče. „Sestry dnes dělají spoustu věcí, které my, lékaři, neumíme, a proto je u nich vysokoškolské vzdělání důležité,“ dodal Duška.

Video  Hlavní sestra ČR: Zdravotní sestry odcházejí ze zdravotnictví, i když jsme jim přidali.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

dvorece ( 12. května 2019 18:16 )

V cizině diplomované sestry "špinavou" práci nedělají. Dělají ji pomocné sestry, jeden čas byly i u nás, měly žluté košile, tedy uniformy. Pak zmizely, což byla chyba. Myly pacienty, mísy, dělaly všechno až na infuze, injekce, no zkrátka odborné práce, které dělaly jen sestry s vyšším vzděláním.

Pomocné sestry neměly maturitu, v učilišti se učily jen 3 roky na pomocný zdravotnický personál. To byla pro nemocnice a sestry velká pomoc. Sestry pak měly i větší autoritu u hloupých pacientů, které kvůli mísám a převlíkání postelí považovaly zdravotní sestry za mín než jsou oni. Nechápu, proč se to zrušilo.

bilakonvalinka ( 6. února 2019 08:20 )

Bohužel zkurvili to, co fungovalo. Podle EU najednou chtěli po sestrách nesmyslné doškolování (o ničem - žádný přínos to nebyl) a sami si to musely i hradit. Sbírali se body a kdo to neměl, nakonec nemohl pracovat jako samostatná sestra u lůžka !!! Pak začali nutit sestry si dělat magistra. Ve službě začalo pracovat méně personálu (papírově to ale bylo "v pořádku", připočetli tam i rhb sestry a tak...)a práce se skoro nestíhala. A peníze začaly přidávat trochu až poslední 2-3 roky. Mezitím to spousta sester vzdala. Tak je to.

Citronel ( 6. února 2019 07:38 )

Ale to platí skoro všude.Treba zaměstnanec,který vyrábí máslo a protože mu šéf přidá,pak bude muset í zvednout cenu masla,třeba na 100 korun a protože í pekař chce přidat,tak rohlík bude stát 20 korun,to se bude výrobci masla bude zdat moc a bude chti opet pridat.To se nikomu líbit nebude a všichni budou chtít přidat.Pak budeme brát miliony,ale koupíme za ně to co teď.

Citronel ( 6. února 2019 07:25 )

Byl jsem v nemocnici v SRN asi 150km od našich hranic.Stale za mnou někdo chodil a stále se na něco vyptavali,mezi nimi i spousta Čechů,i na vizite jsem si všiml českých jmenovek .Az se mi zdálo,že jich je tam až moc a nemají do čeho píchnout,To mi í mezi 4 očima potvrdila česká zdr. sestra.

petr366 ( 6. února 2019 07:12 )

Pamatujeme si dobře ty žvásty a pohrdání manuální prací, když se převratem dostala k moci pražská kavárna. Poslechli jsme je a dali děcka studovat. Teď zas brečí, že na ně nemá kdo dělat.Já říkám jen jedno. Až budete řádně platit, tak se situace obrátí.

Zobrazit celou diskusi