Pejskaři se dělí na dva tábory. Jedni po svých domácích mazlíčcích sbírají exkrementy, druzí je nechávají ležet. Problematika plní sociální sítě, lidé se dohadují, jak k věci správně přistupovat. Co se však s psími výkaly děje, pokud patříte mezi zodpovědné majitele, exkrementy sbíráte a vyhazujete do koše? Téma vysvětlil mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

„Společnost Pražské služby zajišťuje vývoz košů na psí exkrementy pro ty zákazníky, kteří si tuto činnost u nás objednají,“ uvedl Mana, podle kterého jsou typickým příkladem pražské městské části. „Obsah z těchto košů svážíme do malešické spalovny, kde je tento odpad energeticky využit,“ vysvětlil mluvčí, podle kterého je jedno, jestli se exkrementy nacházejí v igelitových, nebo papírových sáčcích.

„ZEVO“

Zařízení na energetické využití odpadu v malešické spalovně spadá do provozu Pražských služeb. Zdaleka se sem však nevozí pouze psí exkrementy. Ty podle Radima Many tvoří jen zlomek z celkového množství odpadu, se kterým se v tomto zařízení pracuje. „Končí zde většina pražského komunálního odpadu. Loni jsme tam zpracovali a energeticky využili 272 211 tun odpadu,“ sdělil mluvčí svozové společnosti. 

Zařízení na energetické využití odpadu v Malešicích
Autor: Pražské služby

„ZEVO“ ročně vyrobí teplo a světlo pro 20 tisíc pražských domácností. Přeměnu odpadu včetně psích exkrementů na energii zajišťuje takzvaná kogenerační jednotka, která funguje od roku 2011. „Jde o technologii, v níž pára nejprve projde turbínou, která z ní vyrobí elektrickou energii. Pára pak ještě poslouží k ohřevu teplé užitkové vody,“ vysvětlil Radim Mana.

Tímto procesem se tak k Pražanům domů s trochou nadsázky dostává i jistý podíl psích exkrementů. ZEVO Malešice dle Pražských služeb patří mezi přední evropská zařízení po stránce emisních a ekologických parametrů. Provoz v současnosti prochází rekonstrukcí, po jejím dokončení má následovat také revitalizace okolí spalovny.

Fotogalerie
18 fotografií