Ceremoniál se již devátým rokem tradičně konal v pražské Arše. Kdekdo v ní zapíjel úspěch i zklamání pivem, jež se tentokrát stalo favoritním drinkem, přinejmenším těžkým konkurentem v minulých letech upřednostňovaného šampíčka. Opar cigaretového dýmu v sále byl součástí after party a na akci příhodné večerní outfity válcovalo upachtěně formální, ležérností leckdy nepřijatelně kořeněné odění. Dress code události, diktovaný smoking, těžko pohledat.

Nic překvapivého, mohl by kdekdo poznamenat a dodat, že snaha o večerní outfit v případě tohoto podniku pomalu stoupá. Což bohužel nestačí vzhledem k tomu, že jde o respektovanou akci vnímanou jako předvoj a vítanou protiváhu víc než čtvrt století existujících cen ČFTA v podobě křišťálového Českého lva.

Omluvou není ani fakt, že komorní Archu nelze srovnávat se sálem Lucerny, kde se řadu let Český lev konal, a už vůbec ne s historickým Rudolfinem, v němž probíhá dnes. A všichni se zajisté shodneme, že Ceny české filmové kritiky (nejen) na výpravnost Českého lva, jenž se letos uskuteční až třiadvacátého března, rozhodně nemají.

Doprovodnou módní show slavných defilé rób při příjezdu hvězd nenabízí. Vynést na nich opulentní, předávání hollywoodských Oscarů hodnou kreaci cit pro věc nedovoluje. Ale smoking, či jej zde variující černý oblek a dlouhé společenské šaty nebo verze tzv. malých večerních, si bezesporu zaslouží. Nedostatečností dress code pozvaní i ocenění přinejmenším dehonestují význam cen.

Jenovéfa Boková a Martin Složil: Fádní klasika
Autor: Profimedia.cz

Jenovéfa Boková a Martin Složil: Fádní klasika

Za roli ve filmu Chvilky debutující Beaty Parkanové proměnila nominaci v kategorii nejlepší herečka a v kalhotovém, kontrastně barevnou prádlovou košilkou doplněném outfitu poněkud překvapila. Nenucenost a minimalismus jsou pro Jenovéfu sice typické, ale většinou ve víc osobitém podání. Lehce diskutabilní míru ležérnosti vyrovnává předpisově formální outfit neméně charismatického partnera.

Známka: 2

 

Jana Plodková a Martha Issová: Podle předpisu
Autor: Profimedia.cz

Jana Plodková a Martha Issová: Podle předpisu

Jana spolu s kolegou Jiřím Havelkou večer opět moderovala a pastelově meruňková róba z plizovaného pápěří s asymetrickým, mašlí s dlouhým úvazem dekorovaným dekoltem byla zcela na místě. S módou si neméně rozumějící Martha inspirativní volbou rudého pouzdra ke krku zavřených midi šatů s dlouhým rukávem rovněž zabodovala včetně nenásilného akcentu černé v outfitu.

Známka: 1

Božidara Turzonovová: Zrádné doplňky
Autor: Profimedia.cz

Božidara Turzonovová: Zrádné doplňky

Pětasedmdesátiletá, Čechům z řady filmů důvěrně známá legenda slovenského filmu a divadla předávala jednu z cen v rovné sametové maxi sukni a do půli boků sahající, výraznými květy dekorované krátké tunice. Základ outfitu rázu večera odpovídá. To, co mu sráží body, jsou doplňky. Tvrdě bílými střevíci počínaje, navzájem se třískajícími a přebytečnými elementy náhrdelníku, náramku plus hodinek konče.

Známka: 3-

 

Pavla Charvátová: Tak ne!
Autor: Profimedia.cz

Pavla Charvátová: Tak ne!

Kdysi moderátorská hvězda TV Nova vypadá ve třiačtyřiceti letech jako děvče a její zjev si velký kompliment zaslouží. Na rozdíl od kreace, kterou v Arše vynesla. S kobaltovým kalhotovým kostýmem s vytkávanými květy a dobře zpracovanými rameny lze sice dobře pracovat, avšak tu se nestalo. Lacině působící top s přiznanou podprsenkou a přidaná bižuterie jsou projevem nevkusu, jenž černé krepsilonky se zesílenou špičkou v nevhodných botách umocňují k maximu.

Známka: 5

 

Jaromír Hanzlík a Daniela Kolářová: Hraniční ležérnost
Autor: Profimedia.cz

Jaromír Hanzlík a Daniela Kolářová: Hraniční ležérnost

K ctěným hercům, již se svými výkony podíleli na proslulosti historických filmových děl, a proto letos předávali udělené ceny, byl i tento pár matadorů, jehož civilnost je k diskuzi. U noblesní paní Daniely k ní provokuje lurexovou nití poznamenaná pletenina, jež je součástí kompletu. A také kabela přes rameno. U pana Hanzlíka nelichotivě rozepnuté sako plus rozhalená košile bez vázanky.

Známka: 3

Saša Rašilov a Ludmila Němečková: Provinční etuda
Autor: Profimedia.cz

Saša Rašilov a Ludmila Němečková: Provinční etuda

Samotné kvádro nestačí, pokud má jeho styling chyby, nutno poznamenat k outfitu populárního herce, v němž se zapínání oblekové vesty nebezpečně pne, kalhoty jsou zoufale dlouhé a semišové polobotky nevhodné. O široké vázance a rozepnutém límci nemluvě. Manželka rovněž nepřesvědčuje. Její model symbolizuje výtvor zastaralého a neinvenčního maloměstského krejčovského salonu.

Známka: 4