Od vydání Kingdom Hearts II na PlayStation 2 uběhlo již dlouhých třináct let. Od té doby jsme se dočkali mnoha spin-offů, remaků a kompilací pro různé platformy včetně Nintenda DS, PSP a Nintenda 3DS, ale trojka stále nikde. Neuvěřitelně dlouhotrvající vývoj však přinesl své ovoce. Kingdom Hearts III jsou definitivně tu a fandové jásají. Pokud jste žádný z předcházejících dílů nehráli, budete se v příběhu ztrácet.

Kingdom Hearts III pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Topit se v něm a nevědět, která bije, budete ale také, pokud jste hráli pouze řadové díly. Příběh je totiž zamotanější než klubíčko vlny, se kterým si hrála epileptická kočička při záchvatu. K jeho plnému pochopení je zapotřebí znalost téměř všech předcházejících dílů. Hra sice nabízí rekapitulaci toho nejdůležitějšího prostřednictvím série videí, ale ani po jejich zhlédnutí jsem moc netušil, o co vlastně jde a která bije.

Pochopit příběh není žádný med

Je to podle mě nějak takhle: Hlavní hrdina Sora se snaží najít jednoho z dalších reků Roxase, se kterým sdílí, ehm, srdce. Pak ale zjistí, že se v jeho srdci nacházejí další lidé, načež se objeví padouch Master Xehanort, který cestuje v čase, klonuje členy padoušské Organizace XIII, mění těla a já nevím, co všechno ještě. Alespoň že si lze užít menší a na sebe nenavazující příběhy odehrávající se na planetách vytvořených podle Disneyovek.

Kingdom Hearts III pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Z herního hlediska jsou KHIII stejně jako jejich předchůdci akčním RPG. Sora, kterého doprovázejí na jeho cestách i v boji nerozluční parťáci Kačer Donald a Goofy, se umí ohánět. Zvládá běhání po zdech, jízdu po zábradlí, levitování i mydlení nepřátel po hlavě Keybladem, což je meč ve tvaru obřího klíče s magickými schopnostmi. Zatímco levá analogová páčka slouží k pohybu s hrdinou, digitální šipky jsou přiřazeny pohybu v menu.

Parádní bojový systém

To je umístěno v levém dolním rohu obrazovky a vybrat z něj můžete úkony jako útok, magie, použití předmětu nebo Link. Poslední možnost je variací na známé summony ze série Final Fantasy. Když je vyvoláte, budete bojovat za Simbu z Lvího krále, mořskou vílu Ariel, Raubíře Ralpha nebo mimozemšťana Stitche. Soubojový systém nabízí spoustu efektivních i efektních možností, jak zametat s dotírajícími protivníky.

Kingdom Hearts III pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Po nabití ukazatele lze spustit různé speciality Keybladů, které budete získávat na svých cestách. Tyto zbraně lze vylepšovat a v boji měnit až mezi třemi typy. S Donaldem a Goofym se lze navíc semknout ve společný útok. Novinkou pak jsou atrakce. Jde o vizuálně oslňující útoky založené na atrakcích z Disneylandu, jako lodi z Pirátů z Karibiku nebo šálcích Kloboučníka z Alenky v říši divů. Za vítězství získáváte samozřejmě zkušenosti.

Cestou necestou napříč vesmírem

Stanete se silnějšími, budete moci svým hrdinům přiřadit více schopností atd. Vše je na rozdíl od příběhu srozumitelné. Na vašich cestách vás čeká i cestování vesmírem. Mezi světy z Disneyovek, jako Hercules, Ledové království, Na vlásku, Piráti z Karibiku nebo Příšerky s.r.o., se budete pohybovat v kosmické lodi Gummi Ship. V ní vás čeká nejenom transport, ale i boje se zástupy nepřátel včetně bossů. Loď si lze upravovat i vylepšovat.

Kingdom Hearts III pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nebo si můžete postavit zcela novou. Ke svému plavidlu pak přiřadíte menší loďku s například další střílnou. Gummi Ship segment je dosud nejpropracovanější v celé sérii a nabízí zajímavý vesmír k prozkoumání. Zároveň jde o perfektně zakomponovanou minihru do hlavního děje. KHIII ostatně nabízí tolik miniher, že jsem se je ani nesnažil spočítat. Narazíte na ně doslova na každém kroku a jejich přítomnost je obohacující.

Tuny miniher

Chytrý telefon Gummiphone slouží kromě příběhového telefonování i k focení. Po všech světech jsou roztroušena loga Mickeyho Mouse a vaším úkolem není nic jiného než je zvěčnit, a získat tak odměnu. Cvaknout si můžete dokonce selfie. Njn, doba od dvojky pokročila, a proto v trojce nechybí ani vlastní sociální síť s hesly a hashtagy. Gummiphone ale slouží i k hraní menších digitálních videoher ve stylu Game & Watch.

Kingdom Hearts III pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Sbírat je budete ve všech světech, takže se důkladná explorace skutečně vyplatí. Další zajímavou minihrou je vaření pokrmů s krysákem Remym z Ratatouille. Ve světě Medvídka Pú zase okusíte variaci na logický rychlík ve stylu Puyo Puyo s ovocem, zeleninou a květinami. S Rapunzel si zase zatančíte a v Karibiku budete kormidlovat i vlastní loď, kterou lze dokonce vylepšovat. Miniher je ve hře opravdu hodně a každý si najde favorita.

Kde jsou postavy z Final Fantasy?

Disneyovské světy jsou krásné a vytvořené s citem pro detail. Sora a jeho parta do nich krásně zapadají. Jen je velká škoda, že zatímco je ve hře spousta hrdinů od Disneyho a originálních Kingdom Hearts postav, tak se nějakým způsobem zapomnělo na ty z Final Fantasy. Série přitom byla vždy crossoverem mezi Disneyovkami a legendární RPG ságou. Zde hrají hrdinové, padouši i monstra z FF druhé housle. Nikdo z nich nemá bohužel ve hře důležitou roli.

Kingdom Hearts III pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Vizuálně je hra krásná. Postavy vypadají jako z pohádek, prostředí překypují detaily a vše se hezky pohybuje i vypadá. Nějaké ty rozmazanější textury jsem vůbec neřešil. KHIII jsou jako Disneyovka, kterou sami hrajete. Neméně skvělá je i hudba, v níž zazní i několik melodií a písní známých z filmů. Ústřední song složený přímo pro hru je pak velká pecka a lahoda pro uši.

Skrillex na soundtracku

Za elektronickým trackem Face My Fears totiž stojí japonská zpěvačka Utada Hikaru a světoznámý DJ Skrillex, kterému s produkcí pomáhal Poo Bear. Jde o pohádkový a rozněžněný future bass, který přesně vystihuje pojetí hry. Kingdom Hearts III jsou těžkou váhou na poli RPG a zároveň jednou z nejlepších pohádkových videoher všech her. Jako bych při hraní této pecky omládl o celou dekádu.

Fotogalerie
202 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 90 %

Plusy:
Věrné pohádkové zpracování
Povedený bojový systém
Neskutečné množství miniher
Krásné světy od Disneyho
Pěkná grafika
Bombastický soundtrack

Minusy:
Až příliš zamotaný příběh
Málo postav z Final Fantasy

Infobox
Datum vydání: 29. leden 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One
Cena: 1499 Kč
Výrobce: Square Enix Business Division 3
Vydavatel: Square Enix
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry