Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Ženy mají prsa, já je mám velká.“ Poslankyně čelí za hluboký výstřih oplzlostem

Autor: Darina Jíchová - 
9. února 2019
15:30

Brazilská politička Ana Paula da Silvová (43) lidem vyrazila dech modelem, ve kterém přišla na své slavnostní jmenování do funkce. Nově zvolená zákonodárkyně dorazila v červeném overalu s hodně hlubokým výstřihem. Za svůj model na sociálních sítích sklidila kritiku, nevyhnula se ani oplzlým komentářům a výhrůžkám znásilnění, informoval deník Daily Mail.

Da Silvová na ceremoniál dorazila v upnutém overalu. „Věděla jsem, že lidé budou mluvit o mém červeném overalu. Myslela jsem, že šokuje barva, ale oni se soustřeďují jen na výstřih. Ženy mají prsa a já osobně mám velká prsa,“ bránila svůj oděv. Matka dvou dětí v minulosti působila jako starostka pobřežního města Bombinhas, v posledních volbách se dostala do Sněmovny reprezentantů.

„Co nosím, je moje věc.“

Poslankyně se po poprasku, který její model vzbudil, obrátila na svůj tým a požádala je, aby z jejího instagramu některé negativní komentáře smazali. Jednalo se hlavně o ty, ve kterých jí lidé vyhrožovali znásilněním.

„Vždycky jsem se tak oblékala, je to součást toho, kdo jsem. Nezměním se jen proto, že jsem se dostala do Sněmovny. V politice nejsem, aby mě hodnotili podle oblečení. To, co nosím, je moje věc, můj problém,“ prohlásila da Silvová.  Brazílie se řadu let potýká s násilím proti ženám, muži dominují všem sférám veřejného života včetně politiky.

Brazilská poslankyně da Silvová šokovala svým hlubokým výstřihem, vyzývavé oblečení nosila ale i v době kampaně, nebo když působila jako starostka Bombinhasu. Brazilská poslankyně da Silvová šokovala svým hlubokým výstřihem, vyzývavé oblečení nosila ale i v době kampaně, nebo když působila jako starostka Bombinhasu. | reprofoto/instagram/deputadapaulihna

„Ženy jsou v politice a společnost si na to musí zvyknout,“ dodala da Silvová. Na otázku, zda je její oblečení formou protestu proti patriarchálnímu systému v politice, přímo neodpověděla. „Myslím si, že ve vládě jsou důležitější věci, kterým by se měla věnovat pozornost, než oblečení,“ uvedla.

„Prsa sváru,“ vyjádřili se k tématu posměšně někteří brazilští novináři. Největší diskuze ale probíhaly na sociálních sítích, kde da Silvová vystupuje pod uživatelským jménem deputadaPaulinha. Konzervativní Brazilci neunesli její provokativní model. Pod snímky jejího overalu se objevily tisíce komentářů, většina z nich dost vulgárních.

Lidé jí doporučují oblékat se cudně

„Nevhodné, šokující, nevkusné,“ někteří uživatelé se drželi v mezích slušnosti. „Trochu cudnosti by neuškodilo. Důstojné oblečení je známkou ctnosti. Jste veřejná osoba,“ psali mnozí. Výhrůžky a oplzlosti z komentářů zmizely, o jejich smazání se postaral komunikační tým da Silvové. Politička ve volbách obdržela pátý nejvyšší počet hlasů, patří k levicové Demokratické straně práce.

Na svém instagramu a facebooku da Silvová často sdílí fotky v provokativním oblečení i v bikinách, známá je také tím, že si každoročně dlouho do rána užívá oslav v době karnevalu.

ivoadler ( 10. února 2019 10:57 )

Jsem tolerantní jak se na demokracii sluší a patří. Pořád lepší bikiny než nějaký burkiny nebo hadr na hlavě, který brání identifikaci osoby. Za velký ko zy ve velkém výstřihu nikoho nekritizuji.

naidkavyjebanapica ( 10. února 2019 09:19 )

Proto aby se cigánsky odpad měl čemu divit

Brod12 ( 10. února 2019 04:41 )

Je to hezká žena

alumno ( 9. února 2019 22:54 )

jsou umělý, takže to klidně přešitej chlap být může

sandokan500 ( 9. února 2019 21:28 )

Ivuško1, jaký je máš ty pochlubit se?

Zobrazit celou diskusi