Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rabín měl strach o účast na pohřbu hrdiny. Dorazilo 200 lidí i ztracený bratr

Autor: Darina Jíchová - 
10. února 2019
16:00

Kanadský rabín Zale Newman se obával, že přeživšímu holocaustu Eddiemu Fordovi (†85) nikdo nepřijde na pohřeb. Ford po těžkém boji na konci ledna podlehl rakovině. Newman se proto s pomocí facebooku obrátil na židovskou komunitu v Torontu, k překvapení všech se s nebožtíkem nakonec přišlo rozloučit přes 200 lidí. Zprávu přinesla stanice CNN.

Rabín se domníval, že Ford má jen jediného příbuzného: synovce z amerického Detroitu. Nebyl si jistý, zda se muž bude moct kvůli počasí dostavit na pohřeb, proto se rozhodl obrátit na židovskou komunitu. Ford zemřel 29. ledna a závěrečné rozloučení s ním mělo proběhnout už 31. ledna.

Původní plán: Ať přijde aspoň deset lidí

Den před obřadem sdílel Newman příspěvek na facebooku, ve kterém požádal lidi, aby se s „hrdinou, který přežil holocaust“, přišli rozloučit. Jeho záměrem bylo dostat na pohřeb alespoň deset lidí. Podle židovské tradice u každé veřejné pobožnosti, neboli minjanu, musí být přítomno minimálně deset mužů.

„Nechceme, aby někdo tento svět opustil sám. U obřadu máme vždycky aspoň deset lidí,“ vysvětlil reportérům CNN. Newmanovi se ozvali jen tři lidé, nemeškal a kontaktoval svého přítele, kalifornského rabína, který jednou musel odsloužit pohřeb bez jediného smutečního hosta.

„Byl jsem připravený udělat cokoliv, aby se mu dostalo řádného pohřbu. Zasloužil si to, všichni dobří lidé si to zaslouží,“ dodal Newman. Když se 31. ledna vydal k hřbitovu, překvapilo ho, kolik kolem stojí aut. Domníval se, že tam probíhá ještě nějaký jiný pohřeb. Obrátil se na přítomné a upozornil je, že na hřbitově se má už jeden obřad uskutečnit. Bál se, aby všechno proběhlo včas.

Rabín se bál, že na pohřeb přeživšího holocaustu nikdo nepřijde, nakonec dorazily dvě stovky lidí. Rabín se bál, že na pohřeb přeživšího holocaustu nikdo nepřijde, nakonec dorazily dvě stovky lidí. | reprofoto/facebook/rafiyablonsky

Lidé mu ale řekli, že také přišli na Fordův pohřeb. „Srdce mi bušilo, najednou tam bylo na 200 lidí, muži, ženy, děti. Nevěděl jsem, co jim budu říkat,“ popsal Newman. Přítomní podle něho připomínali ninjy, kvůli mrazivému počasí měli lidé zakryté obličeje, a protože se jednalo o pohřeb, byli v černém.

Největším překapením ale byla přítomnost muže, který prohlásil, že je Fordův dávno ztracený bratr, přijel i jeho synovec. „Eddie neodešel sám, přišla se s ním rozloučit jeho rodina,“ řekl Newman. Všem, kteří se pohřbu zúčastnili, potom poděkoval na facebooku. „Jsem nesmírně dojatý a pyšný, že jsem součástí židovské komunity,“ napsal v emotivním příspěvku.

Rodiče ho schovali před nacisty, humor Forda neopouštěl

Ford pocházel z Maďarska, když mu bylo šest let, v Budapešti začalo stíhání židů. Rodiče ho ukryli u křesťanské rodiny, a tak ho zachránili před koncentračním táborem. Jeho matka a bratr přežili válku, zbytek rodiny ale nacisté zavraždili.

Ford s matkou dorazil do Toronta, když mu bylo 16 let. Přes den pracoval, za léta vystřídal spoustu zaměstnání, po nocích vystupoval v kabaretu, zpíval a vyprávěl vtipy. Až do matčiny smrti se staral o válkou tramatizovanou ženu. Newman vypověděl, že Ford žil ze státní podpory. Muži se setkali náhodou, rabín jako dobrovolník pracuje v nemocnicích a domovech pro důchodce a nemohoucí.

„Viděli jsme se každý pátek. Byl to malý, hubený a usměvavý chlapík. Hodně se smál a hýřil vtipy. Zažil to nejhorší a zasloužil si to nejlepší,“ dodal Newman. O humor prý Forda nepřipravila ani rakovina, do poslední chvílky se snažil rozdávat dobrou náladu, svěřil se reportérům CNN rabín.

majojo ( 10. února 2019 18:40 )

No hlavně že přišla jeho komunita z Toronta - vždyť se mu přihlásili jenom tři. Ti ostatní byli odjinud. Na tohle bych tedy pyšná nebyla.

Zobrazit celou diskusi