Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dražba Hitlerových obrazů skončila fiaskem: Vysoká cena i podezření z padělků

Autor: ČTK - 
10. února 2019
20:15

Pět akvarelů připisovaných někdejšímu nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi se nepodařilo na sobotní aukci v Norimberku prodat. Informoval o tom regionální deník Nürnberger Nachrichten. Důvodem neúspěchu možná byly pochybnosti o pravosti obrazů, ale také vysoká cena.

Pětici obrazů údajně Hitler vytvořil v mládí, kdy snil o dráze výtvarného umělce. Aukční síň Weidler stanovila vyvolávací cenu na přibližně 490 tisíc až 1,1 milionu korun. Nenašel se však nikdo, kdo by je za tuto cenu koupil. Do neúspěšné aukce šly rovněž předměty, které Hitler údajně vlastnil, včetně vázy a proutěného křesla se svastikou v opěradle.

V Norimberku se dražily Hitlerovy obrazy a další věci z jeho pozůstalosti, například židle s hákovým křížem v opěradle. V Norimberku se dražily Hitlerovy obrazy a další věci z jeho pozůstalosti, například židle s hákovým křížem v opěradle. | Profimedia.cz

Dražbu od počátku provázela podezření, že nabízené předměty jsou padělky. Minulý týden totiž německá policie v aukčním domě zabavila 63 děl přisuzovaných diktátorovi kvůli podezření, že jde o falzifikáty. V Berlíně minulý měsíc úřady zabavily tři akvarely přisuzované Hitlerovi na základě hlášení zpochybňujících jejich pravost.

Hitlerovy malby jsou umělecky bezcenné

Hitler jako mladý muž namaloval odhadem zhruba 2000 obrazů. Ještě před 1. světovou válkou se neúspěšně pokoušel ve Vídni prorazit jako umělec. Na tamní Akademii výtvarných umění ho však hned dvakrát nepřijali.

Výtvarní kritici považují Hitlerovy výtvory za umělecky bezcenné. V minulosti se jich přesto desítky prodaly za poměrně vysoké částky. Například i v aukčním domě Weidler se v roce 2015 prodala více než desítka údajně Hitlerových obrazů za 10 milionů korun.

Evita Nováková ( 22. března 2023 17:20 )

Jste pokrytci. Jeho umělecká činnost, přece nesouvisí s tím, co se dělo poté. Jsme jako lidstvo, odsouzení. Závidíme si i 💩, a ti co to nemají zapotřebí kradou nejvíc. Pracuji se smrtí a máme dobrý vztah. Nebojím se ničeho, jen sebe, ale už mám kontrolu nad tělem. Mysl je přeci volná

Odesláno

Zobrazit celou diskusi