První obrovskou bolest přitom Fišerová s Ebenem prožili už o něco dříve, než Markétu postihla mrtvice. Jen pár dnů po předčasném porodu totiž zemřelo jejich vytoužené miminko. „Po přechozené chřipce dostala Markéta nejdříve zánět srdečního svalu, a pak měla dokonce tuberkulózní nález na plicích. Vzápětí nato s Markem otěhotněla. Její Terezka se ale narodila v sedmém měsíci a za několik dní jí umřela,“ nechala do soukromí slavného manželského páru nahlédnout Světlana Nálepková (59) v knize Světlana – Na houpacím koni.

V knize Nálepkové je popsán i další dramatický okamžik v životě Fišerové. „Dívala se na televizi, obraz se jí začal podivně mlžit a najednou ji tak silně rozbolela hlava, až křičela bolestí. Pak upadla do bezvědomí a probrala se až za sedm neděl. Mozková příhoda, ucpaná céva, příčina neznámá,“ píše Nálepková s tím, že Ebenově manželce tehdy lékaři příliš šancí na život nedávali.

„Odvezl jsem ji do nemocnice s tím, že něco špatného snědla, a druhý den ráno mi řekli, že je v bezvědomí a pravděpodobně to nepřežije,“ vzpomínal na tento den roku 1986 její manžel. Markéta se tehdy probrala ochrnutá nejen v obličeji, ale i na těle, půl roku za ni dýchaly umělé plíce.

Postupem času se díky rehabilitacím naučila trochu pohybovat. V té době k ní Eben nechtěl pouštět návštěvy, její stav navíc mnohé její známé zaskočil. „Byl to pro nás šok. Seděla schoulená na vozíku, co říkala, jsme nerozuměli… jen ty krásné vlasy… to byla ona,“ vzpomíná Nálepková, která si své přítelkyně velmi váží za statečnost a radost ze života.

Fotogalerie
46 fotografií