Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pánská košile: Jak si neuříznout ostudu na svatbě, v tanečních, ale ani v práci

13. února 2019 | 18:00

Ať už sháníte pánskou košili na svatbu, do divadla, k maturitě nebo do práce, košile je základem každého šatníku. Dá se nosit téměř kamkoliv. Bílou košilí nic nezkazíte (a navíc si ji z pánského šatníku můžete klidně vypůjčit sama), ale byla by škoda omezit se jen na klasiku. Víte ale, pro jakou příležitost se hodí jaký vzor nebo barva? Poradíme vám, jak správně vybrat pánskou košili na svatbu, do tanečních i do práce.

Bílá košile je naprostá klasika a jeden nebo dva kousky by neměly chybět v žádné pánské, ale i dámské skříni. Jedná se totiž o naprosto univerzální kus vhodný pro každou událost, a pokud nevíte, jaký dress code zvolit, dokáže vás zachránit od faux pas. V případě, že na pozvánce stojí Black Tie, Cravate Noir nebo Smoking, volte vždy bílou košili!

Košile na svatbu nebo ples

U většiny společenských událostí je naprosto v pořádku sáhnout také po košili barevné. Na svatbu se například hodí světle modré i růžové modely. Pro ples, jako večerní zábavnou událost, nejsou téměř žádná omezení, proto můžete volit košili bílou, s proužkem, nebo barevnou. Výrazné vzory, jako jsou silné pruhy, kostka, nebo dokonce barevné motivy nechte raději ve skříni. Pokud jdete na akci, která se koná v létě do 18. hodiny, volte barvy světlé. Zimní večerní akce, zejména plesy, si žádají barvy tmavší, včetně černé.

bandivamos.cz, 1599 Kč
Autor: archiv firem

Chcete-li na plese zaujmout, poraďte partnerovi, aby jeho košile ladila s barvou vašich šatů. Pokud budete mít například červené šaty, ideální je, aby partner volil stejně červenou košili a jednoduchou černou kravatu. K šatům v méně obvyklých barvách (tyrkysová, broskvová) je dobré volit bílou nebo černou košili a a kravatu či doplňky v barvách partnerčiných šatů.

Košile do tanečních

Opět nic nezkazíte tím, když do tanečních zvolíte klasickou bílou košili, která ladí s jakoukoli barvou obleku a kravaty. Sofistikovanější je ale ladit barvu košile s barvou partnerčiných šatů. Pamatujte, že k obleku se vždy nosí košile s dlouhým rukávem.

bandivamos.cz, 1399 Kč
Autor: archiv firem

Doplňky jsou u této společenské události otázkou preferencí. Manžetu košile můžete uzavírat klasickými i manžetovými knoflíčky, dovolena je kravata i motýlek.

Vhodnost určují i zvolené doplňky. Kravata je opět univerzálním kouskem, který se hodí kamkoliv a pro kohokoliv. Motýlek je pro ty, kteří chtějí být vidět, rozhodně se ale nehodí do práce. Malým detailem jsou manžetové knoflíčky, do práce se hodí matné a méně výrazné, naopak pro slavnostní události se můžete odvázat.

Košile do práce

Je dobré rozlišovat, jestli potřebujete košili do kanceláře, nebo na obchodní schůzku. I když i zde existuje univerzální řešení. Do kanceláře se hodí košile barevné, klidně i s proužkem, kárované nebo se vzorem. Pokud práce vyžaduje košili jako dress code, je ideální mít v šatníku víc košil různých barev a vzorů a také víc doplňků, se kterými se dají kombinovat. Příliš jednotvárný šatník působí negativně nejen na kolegy, ale i na šéfa a obchodní partnery.

bandivamos.cz, 839 Kč
Autor: archiv firem

Na první obchodní jednání volte naopak raději nestárnoucí klasiku - již tolikrát zmiňovanou bílou košili. Podvědomě v protistraně vyvolá pocit, že je nositel pořádný a ví, co se sluší. Kombinujte ji s barevnou kravatou, ideálně červenou.

Jaké košile jsou momentálně trendy? Vyberte si v naší galerii:

Správná velikost košile

Veškerý dojem ze správně zvolené barvy a vzoru může ovšem mrknutím oka zkazit nevhodně zvolená velikost. Zaměřte se na tři body. Prvním je obvod krku. Krk si můžete změřit sami, a to pod ohryzkem. Postačí vám k tomu obyčejný krejčovský metr. Velikost bývá mezi 38 až 46 centimetry. Dalším důležitým faktorem je délka košile a rukávů. Košile by neměla vylézat z kalhot, takže nesmí být příliš krátká. Rukávy by pak měly končit u kořene palce.

Posledním bodem při výběru je střih. Dalo by se říct, že rozlišujeme tři typy střihůRovný, Slim a Slim Fit (Body Fit). Rovný střih je klasika a také sázka na jistotu, střihy typu slim budou sedět mužům se štíhlou postavou.

Potřebujete obohatit svůj šatník o kvalitní a stylové košile, nebo oblek? Zkuste své štěstí v soutěži o dárkový šek od módní značky Pánské obleky BANDI v hodnotě 1000 korun: 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

✨POZOR, SOUTĚŽ!✨ 🕴Co můžete získat? Dárkový šek v hodnotě 1000 Kč od módní značky Pánské obleky BANDI @bandivamos. Váš milý si může vybrat něco na sebe do práce, do společnosti, na svatbu i pro volný čas. Poukaz lze uplatnit v kterékoli z devíti značkových prodejen Pánské obleky BANDI. 🕴Co musíte udělat? 1/ Olajkujte tento příspěvek. 2/ Sledujte @zeny.cz a @bandivamos. 3/ Označte kamaráda, kterého by dárkový šek také potěšil, nebo kamarádku, která by výhru ráda věnovala svému partnerovi. 4/ Napište do komentářů správnou odpověď na otázku: Který herec je tváří módní značky Pánské obleky BANDI? (Odpověď hledejte na www.bandi.cz.) 🕴Kdo vyhrává? Namátkou vybereme 1 výherce, který splnil podmínky soutěže. Soutěž končí ve čtvrtek 14. února v 17:00. Hodně štěstí! ✊🏻✊🏻✊🏻 . . . #soutez #bandivamos #poukazka #panskamoda #svatba2019 #dokonalasvatba #zenycz

Příspěvek sdílený Ženy.cz (@zeny.cz),Úno 12, 2019 v 8:11 PST

 

Autor: Markéta Luštincová