Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chci být jako Breivik! Chlapec ze Zlína hrozil, že zabije spoustu lidí a pak se zastřelí na náměstí

Chci být jako Breivik! Chlapec ze Zlína hrozil, že zabije spoustu lidí a pak se zastřelí na náměstí (ilustrační foto)
Chci být jako Breivik! Chlapec ze Zlína hrozil, že zabije spoustu lidí a pak se zastřelí na náměstí (ilustrační foto)  (Autor: Městská policie Most)
Autor: ČTK - 
13. února 2019
13:05

Kriminalisté obvinili jednadvacetiletého mladíka ze Zlínska, který v příspěvcích na sociálních sítích vyhrožoval, že zabije hodně lidí a spáchá sebevraždu. Výhružky zabitím, které podával velmi vulgárně, zdůrazňoval uveřejněním fotografií se střelnými zbraněmi a náboji.

Mladíkovi hrozí za násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině nebo k omezování jejich práv a svobod, schvalování trestného činu a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv svobod člověka až tříleté vězení.

Mladík vystupoval na veřejných sociálních sítích pod několika profily a různými přezdívkami. Ve svých příspěvcích vyjadřoval obdiv k mučení, hromadnému zabíjení a masovým vrahům. „Hlásal, že co nejdříve zabije a postřílí hodně lidí a zničí hodnoty okolí. Pak se sebepoškodí a nakonec se odstřelí na náměstí ve Zlíně. Psal, že vražda je jediná věc, která ho na světě přitahuje, a prohlašuje, že ze sebe udělá dokonalý stroj a bude už jenom čekat na podnět k útoku a začne ničit. Uváděl, že chce být jako Breivik (norský masový vrah), kterého prohlašuje za svůj vzor a veřejně schvaluje jeho zločin, při kterém v roce 2011 usmrtil desítky lidí,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Ve svých příspěvcích mladík podporoval islámský extremismus, zveřejňoval nacistické symboly, sympatizoval s Adolfem Hitlerem. „Své výhružky zabitím směřoval i k různým etnickým skupinám a národnostem,“ uvedla Javorková. Mladík podle ní ve svých příspěvcích vyzýval lidi, aby se k němu přidali, také zabíjeli a poté spáchali sebevraždu.

Kriminalisté se případem začali zabývat loni na základě upozornění od občanů. Koncem loňského roku vyšetřovatel mladíka obvinil, vyšetřování případu pokračuje. Policie upozorňuje, že virtuální svoboda a anonymita na sociálních sítích má právní rámec a hranice. „Svým příspěvkem či jen komentářem může uživatel naplnit skutkovou podstatu hned několika paragrafů trestního zákoníku,“ uvedla Javorková. Lidé se mohou dopustit pomluvy, křivého obvinění či šíření poplašné zprávy.

antismejd ( 13. února 2019 14:17 )

blablablabla...musí být prokázáno,že bylo v jeho možnostech a prostředcích něco takového spáchat. jinak to jsou neskutečné bláboly a tlachání intelektuálního mrzáka. a aby se tím zabývala polcie,pokud se neprokáží výše jmenované skutečnosti,tak je to mrhání státními penězi.

Actimel ( 13. února 2019 14:15 )

Dejte na dvorek 2x2m a prožeňte ho tím největším bičíkem a nebo svěrací kazajku a skotské střiky na probrání a pokud ani to nepomůže, tak nemá mezi lidmi co dělat a patří za mříže psychiatrie! I takový je nebezpečný pro okolí!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání