Vorlíček to přiznal ve své biografii Pane, vy jste režisér!. „Neřekl bych, že Bouřlivé víno je kaňka v mé režisérské filmografii, nicméně jedná se o film, který mi byl vnucený a k němuž bylo jasné politické zadání,“ tvrdil režisér s tím, že si ho tehdy na kobereček pozval ředitel Filmových studií Barrandov Miloslav Fábera (†76).

Do té doby Vorlíček točil jeden úspěšný film za druhým – Dívku na koštěti, Tři oříšky pro Popelku, Pane, vy jste vdova! – a právě předložil se scenáristou Milošem Macourkem (†75) ke schválení scénář Což takhle dát si špenát. Jenže potentát se cukal. „Že prý potřebuje, abychom natočili tohle – a sáhl po té knize, kterou podal Macourkovi přes stůl. Autorem byl Jan Kozák, předseda Svazu českých spisovatelů, a jmenovala se Svatý Michal,“ vzpomínal Vorlíček na vznik filmu, jehož děj se odehrává v »krizovém« roce 1968.

Úspěšní tvůrci se tak ocitli před dilematem. „Fábera to postavil jasně. Což takhle dát si špenát pustí do výroby, až natočíme tohle. Do té doby ne, a pokud neposlechneme, může se nám také stát, že nebudeme pracovat vůbec. Miloš si knížku vzal domů, přečetl a pak mi zavolal, že nám nezbývá než se zastřelit,“ prozradil Vorlíček.

Nakonec s Macourkem svolili, aby si otevřeli cestu k další práci. A řekli si o náplast. „Za Bouřlivé víno jsme si s Milošem Macourkem řekli o dvojnásobný honorář jako takovou náplast, že tam bude ono politikum,“ krčil režisér rameny. A protože Barrandov svolil, klidně pak natočili ještě dva další díly...

Tajemství Václava Vorlíčka (†88): Jaké své filmy neměl rád a proč?

Video
Video se připravuje ...

Tajemství Václava Vorlíčka (†88): Jaké své filmy neměl rád a proč? Blesk TV

Fotogalerie
117 fotografií