Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Chlast je národní sport,“ varuje pořadatel Suchýho února. Bez alkoholu se zlepší sex i pleť

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
18. února 2019
06:05

Češi jsou přeborníci v pití alkoholu. Za rok zkonzumují 14,4 litrů čistého lihu, více zvládnou už jen v Litvě a Moldavsku. „Chlast je náš národní sport, za hranou rizikového pití se u nás nachází milion lidí,“ varuje Petr Freimann, jeden z organizátorů akce Suchej únor, která se snaží účastníky přesvědčit k měsíci bez alkoholu. Zároveň ve studiu Blesk upozornil, že stát stojí následky nadměrného pití až 59 miliard korun ročně.

Akce Suchej únor běží již sedmým rokem. Organizátoři se snaží upozornit hlavně na to, jaké dopady má pití alkoholu na naše zdraví i život. Alarmující je zejména to, že každý sedmý Čech se pohybuje za hranou rizikového pití. Více než Češi pijí jen v Litvě a Moldavsku

Poměr ve spotřebě mezi muži a ženami zůstává zhruba 4:1. „I když podle statistik pijí více muži, ženy se potýkají zejména s tím, že se tomu nepřisuzuje taková váha, pijí tajně, nebo se za své pití stydí,“ vysvětlil ve Studiu Blesk Zprávy Petr Freimann z Ligy otevřených mužů, který organizuje Suchej únor už posedmé.

Freimann: Ovládáte vy chlast, nebo on vás?

„Suchej únor je o tom, abyste zjistili, zda ovládáte chlast, nebo chlast ovládá vás,“ vysvětluje Freimann smysl abstinenčního měsíce. Podle něj se problémy s alkoholem zlehčují, nebo lidem nepřipadá jejich pití nijak závažné.

„Máme reakce od těch, kteří se rozhodli Suchej únor dodržet, že je ani nenapadlo, že by nemuseli pít, a pak se jim druhý den začnou klepat ruce. Někdo pije skutečně každý den, lidé sdílí i zážitky, že tím, že nepijou, tak mají ohromnou spotřebu sladkostí, protože to musí kompenzovat. Stejně tak máme vlnu naprosto nadšených Sušičů, kteří se najednou cítí skvěle. Takže až když si člověk zkusí nepít měsíc, tak zjistí, zda je to v jeho případě legrace nebo už tak úplně ne,“ popisuje reakce účastníků akce organizátor.

Volno po opici stojí peníze

Společenské náklady nadměrného pití se u nás odhadují na více než 59 miliard korun ročně. „Pod společenské náklady lze zařadit i např. to, že si někdo vezme po opici v práci volno a nepracuje, nebo je někdo na odvykací kůře, tím pádem jeho pracovní produktivita klesá, dopady a důsledky pak vidíme samozřejmě i v rodinných rozpočtech,“ vysvětluje Petr Freimann.

Do společenských nákladů se dají započítat i předčasná úmrtí díky alkoholu, dopravní nehody, ublížení na zdraví pod vlivem alkoholu nebo i hmotné škody.

Přínosy měsíční abstince: Lepší pleť nebo třeba sex

Účastníci sušení, pokud se poctivě alkoholu vyhýbají, už v tuto chvíli mohou na sobě pociťovat, jak jim doba bez alkoholu prospívá. „Některé ženy uvádí, že se jim zlepšila pleť, muži se cítí fyzicky více fit, zlepšuje se jim paměť a v neposlední řadě se zlepšuje sex,“ dodává Freimann.

Jak odolat svodům alkoholu? A co udělat, když zjistíte, že bez alkoholu jediný měsíc nevydržíte? A jak vlastně vznikl Suchej únor? Zjistíte v rozhovoru:

Suchej únor pořádá Liga otevřených mužů (LOM). Generálním partnerem ročníku 2019 se stala Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMV ČR). Odbornou záštitu akci poskytuje Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) a Klinika adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice (KAD). Na sociálních sítích pak kampaň spojují hashtagy #suchejunor a #nadvlivem. Účastníci “Sucháče” se mohou k oficiální výzvě registrovat na stránkách www.suchejunor.cz.

doktormediciny ( 18. února 2019 13:26 )

Pili,umreli.Nepili takY umreli...Ale kdo pije znojemske nebo sobeske, tomun se umrit nechce..

zada ( 18. února 2019 11:07 )

Z jiného pohledu : V téhle zemi je hanba vystřízlivět : Zdravím všehny!

dostojevskij ( 18. února 2019 10:36 )

Proč se divíte. Havel byl prezentován jako kavárenský povaleč. Senátor Kubera propaguje cigarety! Následky závislosti jsou tragické - rozpad manželství, dluhy, zničená dětství. Po roce 1968 stoupla konzumace díky frustraci z příchodu vojsk. Po roce 1989 stoupla konzumace díky nezaměstnanosti, sociální nejistotě, bídě. 30 let po revoluci - nejlíp se mají Pražáci (rodilí, kteří pronajímají byty, nebo je získali za nízký peníz a posléze draze prodali!!!). Udělám z vás milonáře ! Pamatujete Havlova slova? Z většiny národa udělal žebrotu!!!

andorea ( 18. února 2019 07:23 )

Suchý únor je spíše o tom, kdo je ovlivnitelný podobnými huráakcemi. Svou závislost si mohu zkusit ověřit kdykoliv a ne tehdy, když to někdo vyhlásí a stádečko jásá a bije se hromadně do prsou, jak jsou v únoru dobří a prvního března se slijou jak mužici.

Taurus70 ( 18. února 2019 06:23 )

To pan asi hodne a pravidelne lil ze uz mel potize i se sexem ,troska kvalitniho alkoholu pred dela zazraky ale pokud se pan zlil jako delo neni se cemu divit😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi