Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zoo vytrhla lvíčeti drápy, aby se s ním mohly mazlit děti. Ochránci zuří: Brutální čin

Autor: Mii - 
14. února 2019
20:15

Jen pár měsíců starému mláděti lvice nechala tahle zoologická zahrada vytrhnout drápy, čímž jí způsobila zlé psychické problémy. Neudělala tak přitom ze zdravotních důvodů, ale pro potěšení návštěvníků. Ti se nyní za lvíčetem chodí mazlit. Kontroverzi vyvolalo rozhodnutí zoologické zahrady ve městě Rafah, v palestinské enklávě Pásma Gazy. Praktiku kritizuje řada ochranářských organizací, informují Fox News.

Malá lvice se jmenuje Falestine a je jí 14 měsíců. Patří mezi oblíbené atrakce zoo, a tak se vedení rozhodlo její atraktivitu ještě zvýšit. Pozvalo veterináře a ten jí klasickými kleštěmi vytrhl z tlap drápy – v Rafah nenajdete veterinární kliniku, procedura proběhla přímo v kleci. Výsledkem je sice relativně bezpečné mladé lvíče, které návštěvníkům neublíží, ale zároveň psychicky zdevastovaný tvor.

Zoo „proměněné“ lvíče představila veřejnosti poprvé v úterý. Okamžitě se ukázalo, že její plán byl úspěšný – do parku míří davy lidí, kteří se ke lvici chodí fotit a časem pod dohledem ošetřovatelů i mazlit. To zatím nelze, protože lvice je z operace příliš rozrušená a snaží se škrábat po stromech, akorát nemá čím.

Zoo je přesvědčená, že neudělala nic špatného. „Chtěl jsem jenom snížit její agresivitu, aby byla milejší na návštěvníky,“ vysvětloval ředitel zoo Mohamed Jumaa, co ho ke kroku vedlo. Návštěvníci jsou podle něj nadšení. To potvrdil 12letý Anas Raheem, který se na lvíče přišel podívat. „Jsem šťastný, že jsem si mohl hrát se lvem a nic se mi nestalo. Všichni mí kamarádi viděli fotku na facebooku a WhatsAppu,“ řekl chlapec.

I veterinář, který drápy trhal, praktiku obhajuje. „Drápy jsou vytrženy tak, aby zase rychle nevyrostly a děti si se lvicí mohly hrát co nejdéle,“ popisoval Fajez al-Haddad. „Cílem bylo přinést lidem úsměv na tvář a zvýšit počet návštěvníků. Provoz zoo je drahý,“ dodal. Lvice podle něj zákrokem nic ze své přirozenosti neztratila a je to pro ni bezpečné.

Lvíčata v zoo umrzla k smrti

To ovšem odmítá organizace Paw Project, která se zaměřuje na rehabilitaci kočkovitých šelem. Vytrhávání drápu popisuje jako brutální praktiku, kterou se kočky stanou zmrzačené. Drápy jim navíc zhruba za šest měsíců vyrostou znovu, takže lvíče se opět stane nebezpečným a je možné, že bude opět donucené projít procedurou.

Podle Paw Project je zoo v Rafah známá tím, že je problematická a měla by ukončit svoji činnost. V pochybných podmínkách chová zhruba 50 zvířat a nedávno tu umrzla k smrti čtyři lví novorozeňata. Zda šlo o Falestininy sourozence, není jisté.

Zoo se poprvé otevřela v roce 1999 a nachází se v jižní části Pásma Gazy, nedaleko od hranice s Egyptem. Odtud podle organizace většina zvířat pochází, do zoo jsou pašována přes podzemní tunely.

Mnoho jich během let nepřežilo – zoo nejen že jim nezajišťuje kvalitní péči, ale nachází se ve válečné zóně. V roce 2004 byl celý park dokonce kompletně zničen během rozsáhlé izraelské operace. Znovuotevření zoo proběhlo teprve před dvěma lety.

Strixxy CZ ( 15. února 2019 21:24 )

Aby se kakaoví obyvatelé mohly mazlit. Navštěvníkum tehle ZOO přeju nemoc do rodiny :* ))

PPP150W ( 14. února 2019 22:34 )

Jsou věci, kdy mám skutečně problém zůstat slušný. Všem těmhle parchantům bych do konce života trkal nehty.

hafblaf ( 14. února 2019 22:17 )

Pro prachy cokoliv.

sigmae ( 14. února 2019 22:01 )

takoví lidi by neměli provozovat ZOO vůbec...hovada

ostuda ( 14. února 2019 21:23 )

ty zuby pak taky nechaj vytrhat a nakonec lvíčeti pro jistotu uříznou hlavu a děti se s lvíčetem budou moct pomazlit v kafilérce

Zobrazit celou diskusi