Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemřela v komunistickém žaláři. Matce Mašínů udělili osvědčení coby účastnici odboje

Autor: ČTK - 
15. února 2019
08:47

Ministerstvo obrany udělilo matce bratrů Mašínových Zdeně Mašínové starší in memoriam osvědčení o účasti na protikomunistickém odboji. Na facebooku to sdělil historik Petr Blažek ze státního Ústavu pro studium totalitních režimů. Mašínová již v roce 1998 obdržela posmrtně Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Ministerstvo obrany již dříve udělilo vyznamenání také bratrům Ctiradovi a Josefu Mašínovi i jejich otci Josefovi.

Zdena Mašínová st. podle osvědčení, které Blažek zveřejnil, v letech 1948 až 1953 aktivně bojovala proti komunistické totalitě. Ministerstvo píše, že pomáhala lidem, kteří byly v kontaktu se zahraničními rozvědkami demokratických států nebo kteří prováděli sabotáže. Podílela se také podle osvědčení na plánování emigrace či získávání lidí pro vybudování špionážní sítě v Československu.

„Zdenka Mašínová byla manželkou hrdiny prvního a druhého odboje, podplukovníka Josefa Mašína, zastřeleného v roce 1942 nacisty. Po druhé světové válce byla stejně jako její synové Ctirad a Josef Mašínovi vyznamenána za účast v protinacistickém odboji,“ sdělil Blažek.

„V roce 1953 byla v souvislosti s činností odbojové skupiny jejích synů zatčena a později odsouzena k 25 letům žaláře,“ doplnil.

Bratr Mašínové Ctibor Novák byl v roce 1955 popraven. Zdena Mašínová starší zemřela roku 1956 ve vězení. Její ostatky skončily podle Blažka v hromadném hrobě a doposud neměla Mašínová důstojný pohřeb. Rehabilitována byla v roce 1991.

Ctirad a Josef Mašínovi vedli v 50. letech protikomunistickou skupinu. Názory na jejich odbojovou skupinu se dodnes různí. Při útěku na Západ v roce 1953 totiž skupina, jejímž členem byl kromě Mašínů také Milan Paumer, zabila šest lidí z ozbrojených složek státu. Kritici Mašínům vyčítají zejména zastřelení ozbrojeného pokladníka a usmrcení příslušníka SNB omámeného chloroformem.

Jména bratrů Mašínů i jejich sestry Zdeny, která byla za komunismu perzekvována, se v médiích již řadu let objevují v souvislosti s udělováním státních vyznamenání. Opakovaný návrh Senátu na jejich ocenění však zatím neuspěl. Sestra Mašínů Zdena dostala v roce 2009 ocenění Zlatá lípa od ministerstva obrany a bratři Mašínovi získali stejné ocenění o dva roky později. Otec Mašínů Josef získal v roce 2008 od ministerstva vyznamenání kříž obrany státu. Zlatá lípa i kříž obrany státu jsou nejvyššími vyznamenáními ministerstva obrany. Josef Mašín starší byl také posmrtně povýšen na generálmajora.

janhu ( 15. února 2019 11:01 )

tento zrůdný zločinecký totalitní havlofašistický režim je mnohem horší jak komouši ,vyznamenává teroristy a poamahače teroristům, 912 000 000 obětí kapitalismu ,25000 mrtvých každý den Každých pět vteřin zemře hlady jedno dítě; * Každý rok se narodí 17 milionů dětí s podváhou, protože jejich matky trpí podvýživou osn.cz/zpravodajstvi/zpravy/zprava.php?id=1281 oběti kapitalismu 2,6 milionů dětí ročně zemře hlady ekonomika.eurozpravy.cz/svet/78338-hladomor-dal-kosi-lidstvo-osn-selhava-je-hlad-uz-i-v-cesku/ 60 milionů lidí muselo opustit domov protože tam fašistické zlo USA vyvolalo válku Uprchlíci, o kterých se nemluví. Na světě žije 60 milionů lidí, kteří museli opustit domov. http://www.lekari-bez-hranic.cz/cz/clanek/uprchlici-o-kterych-se-nemluvi-na-svete-zije-60-mi lionu-lidi-kteri-museli-opustit-domov každodenní oběti kapitalismu :::UNICEF: Na světě je každých pět minut zavražděno dítě http://www.theguardian.com/global-development/2014/oct/21/unicef-uk-epidemic-violence-childr en-doreen-lawrence Z otřesné zprávy, vydané organizací UNICEF, vyplývá, že každý den je na světě zavražděno 365 dětí, tedy jedno dítě každých pět minut.. Kapitalisti financovali a vytvořili nacisty, klerofašisty ,fašisty :i radikální islamistické organizace alkajdy :: důkazy ::: http://www.youtube.com/watch?v=J8BdpBRHdHs Kdo financoval Hitlera - dokument BBC 1998 české titulky youtube podle statistiky UNICEF je 50 000 000 nezletilých dětí na světě je vykořisťováno ,znásilňováno a prodáváno. i to jsou oběti kapitalismu Dle Světové banky dosáhl počet obětí kapitalisty způsobené potravinové krize v roce 2008 sto a v roce 2010 44 milionů.to jsou oběti Kapitalismu jen za velmi krátký časový úsek ..je vám jasné kolik povraždili lidí za 100 let ?

avina ( 15. února 2019 10:32 )

Matka- byla komunistka v počátcích života. Dcera měla za muže komunistu. Bratři/ dnes už jen jeden/ byli,jsou a zůstanou několikanásobnými vrahy. Odešli do ciziny- žoldnéři, na vlast zapomněli.

ja-stana ( 15. února 2019 09:53 )

Hele Blesku, proč nenapíšeš jakou ti vypálili pálku soudy za tvoje neobjektivní a lhavé články?

konstantinos ( 15. února 2019 08:59 )

další metál pro sadistické zrůdy, kteří rituálně vraždili a loupili ,aby nemuseli do práce a neměli s politikou nic společného.

Zobrazit celou diskusi