Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhada vyhynutí gigantického superžraloka vyřešena: Podlehl menšímu „příbuznému“

Autor: Mii - 
15. února 2019
15:20

Je skoro mýtickým zvířetem, které se stalo inspirací pro řadu hororových filmů a příběhů. Megalogon, masivní prehistorický žralok dosahující délky mezi 18 a 30 metry, byl před miliony lety nefalšovaným vládcem moří. Pak ale náhle vyhynul a nikdy nebylo jasné proč. Nový výzkum naznačuje, že ho vytlačil současný žralok bílý. Ten je sice oproti němu „prcek“, za to je ale mnohem více agresivní, informuje CNN.

Dosavadní teze byla, že megalodon z oceánů zmizel před 2,6 miliony let. Spojovalo se to s výbuchem supernovy, která na Zemi poslala vysoké dávky radiace a u mnoha velkých zvířat způsobila rakovinu. V té době umírali jak prehistoričtí plejtváci, tak další podmořští tvorové.

Paleontolog Robert Boessenecker z College of Charleston si tím nebyl jistý. Vzal dostupné fosílie megalodona, znovu je prověřil a porovnal s dostupnými záznamy. Výsledkem bylo úplně jiné zjištění.

Velikost není všechno

Všechny solidní fosílie se datovaly pouze do 3,6 miliony lety před naším letopočtem. U novějších nebylo možné stoprocentně potvrdit, odkud pocházely a zda bylo jejich označení správné. „Po extenzivním zkoumání a statistické re-evaluaci dat jsme zjistili, že megalodon vyhynul minimálně o jeden milion let dříve, než se myslelo,“ uvedl Boessenecker.

Znamená to, že megalogon se nikdy nedožil rakovinové pohromy, která později potkala ostatní mořské tvory. Co tedy způsobilo jeho konec? Paleontolog se přiklání k názoru, že za to mohl jeho modernější bratr žralok bílý. Ten se poprvé objevil před 6 miliony lety v Pacifiku a o 2 miliony let později už byl častým obyvatelem všech oceánů. S megalogonem se mohl setkat.

„Myslíme si, že toto krátké překrytí (společně se vyskytovali zhruba 400 tisíc let) stačilo na to, aby se žraloci bílí rozšířili po celém světě a megalogona vyhnali. Je to pravděpodobnější než smrt v důsledku radiace,“ vysvětloval vědec.

Že daleko menší žralok dokázal zapříčinit úhyn takového giganta, jako byl megalogon, je podle paleontologů možné. Žralok bílý je agresivnější, agilnější a měl vyvinutější zuby – dalo by se říci, že je evolučně dále. I z toho důvodů přežil do dnešní doby.

Srovnání velikostí megalodona, žraloka obrovského a žraloka lidožravého Srovnání velikostí megalodona, žraloka obrovského a žraloka lidožravého | Profimedia.cz

Emma Bernardová, kurátorka rybích fosílií z Přírodovědného muzea v Londýně to potvrzuje. Podle ní mohl megalodovi uškodit i výskyt kosatek, se kterými musel bojovat o potravu. „Důvod jeho vyhynutí je stále horkým tématem, ale vypadá to, že nestačil na dokonalejší predátory,“ sdělila Bernardová.

Dva podobní, ale dost jiní žraloci

Jak přesně megalogon vypadal, není jisté, zřejmě jako žralok bílý, se kterým je příbuzný. Akorát byl mnohem větší – uvádí se 18 až 30 metrů, některé divoké odhady tvrdí i 40 metrů. Pro porovnání, první vagon Pendolina je dlouhý 27 metrů. Disponoval velkými čelistmi, ve kterých dokázal vyvinout mimořádnou sílu. Jeden zub měl dlouhý 20 centimetrů.

Oproti tomu žralok bílý dosahuje maximální délky 7 metrů. Je považován za člověku velice nebezpečného, protože je zodpovědný za nejvíce nevyprovokovaných útoků na lidi mezi všemi žraloky. Často se mu z toho důvodu přezdívá žralok lidožravý. Jde rovněž o žraloka, který vystupuje ve známém filmu Čelisti.

Video  Čelisti žraloka před očima Češky! Natočila čtyřmetrového predátora, jak zakusuje její loď  - Malvína Řezáčová pro Blesk.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi